За
пълнеж – сушени череши или други плодове по избор, счукани
орехи, сметана.
Начин
на приготвяне: Измивате дюлите и ги разрязване на половинки.
Изчиствате семенната част /запазвате я/ и обелвате кората внимателно. Слагате почистените дюли и семенната част в
широк дълбок тиган или тенджера. Нарязвате лимона на четири части и него
слагате при дюлите. Наливате вода колкото да покрие плодовете, варите 10-12 мин.
на УМЕРЕНА ТЕМПЕРАТУРА.. Изваждате дюлите и прехвърляте в тава, като ги
подреждате с „отвора - разрязаната половина” надолу. Поръсвате с половината
захар и канела. Слагате кардамона и карамфила. Наливате вода 1 пръст от дъното
на съда за печене. Покривате с фолио и печете 30 мин. на 170 градуса
предварително загрята фурна. После изваждате, внимателно обръщате дюлите с
помощта на решетъчна лъжица. Поръсвате със захар, канела и печете на 180
градуса, без фолио още 20-25 мин. Накрая на печенето сложете върху всяко парче
дюля по малко мед.
При поднасяне можете да напълните със сушени череши,
счукани орехи, заквасена сметана или нещо по Ваш избор.
Полейте отгоре със соса останал от печенето на дюлите.
Добър
апетит!
Велико.
ОтговорИзтриване