За блата – 3 бр. големи яйца, 40 г бяло брашно, ½ чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 50 г захар кристал.
За крема с извара - 600 г безсолна извара 5 – 9 %, 25 мл пълномаслено прясно мляко, 3 бр. яйчни жълтъци, 100 г захар, 100 г бял шоколад, 200 г заквасена сметана 35%, 2-3 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица ром, 4 бр. пакетчета ванилия, 100 г краве масло, 150 г пресни малини.
Шоколадова глазура - 100 г бял шоколад, ½ чаена лъжичка желатин, 25 мл студена вода, 25 мл прясно мляко.
Лимонов сироп - Сокът на 1 лимон, 100 мл вода, 80 г захар.
За украса – плодове по избор.
Начин на
приготвяне:
Блат – Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте на твърд
сняг 30 г захар с трите белтъка. Останалата захар, разбийте отделно с 3
жълтъка до удвояване на обема. Смесете разбитите белтъци и жълтъци внимателно
като бъркате с дървена лъжица. Добавете постопенно пресятото брашно и
настърганата лимонова кора.Застелете дъното на съда за печене / тортена форма/ с хартия за печене. Изсипете сместа и печете на 170 градуса предварително загрята фурна около 30 мин. Извадете и охладете.
Пригответе лимоновият сироп като заварите за 10 мин. на умерена температура сокът на 1 лимон, 100 мл вода, 80 г захар. Отделете изстиналият блат от хартията за печене, леко го надупчете и сиропирайте.
Крем с извара – 3 жълтъка разбийте със захарта. Сложете на слаб огън / или на водна баня / да се сгъсти за 7 – 10 мин., като бъркате постоянно. Добавете прясното мляко, разбъркайте, после сложете начупеният на дребни парчета бял шоколад, бъркайте енергично докато се разтопи и свалете от огъна. Охладете. Добавете при постоянно разбиване мекото краве масло.
Пресейте два пъти през сито изварата. Добавете към нея горната смес. Объркайте.
Отделно разбийте сметаната с пудрата захар, ванилията и рома. Сложете я при изварената смес и кремът Ви е готов.
Изплакнете и подсушете малините.
Сложете блата на дъното на форма за торта с падащи стени. Върху нея изсипете половината от крема. Наредете отгоре малините и после залейте с останалата част от крема. Оставете в хладилник за 6-8 часа да стегне.
Шоколадова глазура – На слаб огън или на водна баня загрейте прясното мляко, добавете натрошеният шоколад и бъркайте докато се разтопи напълно. Желатинът го разтворете в 15 мл студена вода, после прибавете 10 мл вряща вода, разбърква се и се изсипва в шоколадовата глазура на котлона. Омесва се до еднородна смес. Охлажда се леко и излива върху стегналата торта.
Оставя се всичко в хладилник за 2 часа и се украсява отгоре с пресни плодове по избор.
Добър апетит!
Аз имах 250 г маскарпоне в хладилника и добавих към втората част от крема, преди да залея малините с 50 мл карамелизирана подсладена Сгущенка и още 50 г краве масло. Получи се страхотен вкус.
Много интересна тортичка си направил - харесва ми!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Веси!
ИзтриванеУмря ми циганката, та ти потвърждавам, че наистина е много вкусна.
Поздрави!
Много хубава и вкусна торта! Крема е много богат и със сигурност ще се възползвам от рецептата!
ОтговорИзтриванеХубав ден!