Отделно 2 л вода, 60 мл оцет и 60 г сол за маринатата.
По 2 аспирина на буркан.
Начин
на приготвяне: Измитата и почистена бамя накисваме в
солено кисела марината от 2 л вода, 60 мл.оцет, 60 г сол за 8-10 часа.
Изваждаме, измиваме и оцеждаме. Нареждаме в подходящи
буркани.От 800 г бамя излизат 2 бр. големи буркана тип „Омния”. Трябва добре да ги понатъпчете. Слагат се по 4 скилидки чесън на буркан /можете да ги увеличите /, 1 с.л. семена от синап и по 10 г обелен и почистен корен от хрян, листа и стебла от пресен копър, по 1/2 стрита люта чушка.
1 л вода заедно със солта, захарта и оцета се кипва и оставя да изстине
Заливат се бурканите с напълнената бамя. Слагат се пластмасови капачки. Обръщат се през половин час в продължение на 8 часа. Добавят се аспирините и се запечатват. Оставят се на хладно и тъмно място за съхранение.
Така описаната туршия направена в средата на м. септември издържа до Нова година. Но е готова за кансумация след 14 ден – вече хрупкава и крехка.
Добър
апетит!
Внимавайте,
бамята е капризен зеленчук. Проверявайте периодично направената туршия. Докато
е бистра маринатата в буркана, бамята е наред. Започне ли леко да става мътна,
веднага я консумирайте. Успех!
Няма коментари:
Публикуване на коментар