Cullen
skink, едно от най-известните ястия в Шотландия. Това е обилна супа, която
традиционно се приготвя с пушена пикша. Името на тази супа идва от Кълън, малко
селище в североизточната част на Шотландия. Skink е шотландският термин за
джолан, пищял от говеждо месо, така че повечето супи, направени от тези части,
се наричат skink. Когато хората в Северна Шотландия не са успявали да намерят
парчета говеждо месо поради икономически затруднения, но е имало много риба за
готвене и навсякъде се намирала пушена пикша, яхниите с месо се превърнали в гъсти
супи на рибна основа, но името Skink е останало.
„Cullen Skink“ е невероятна супа. Пикшата е
страхотна, мека и нежна риба, а опушените нотки на finnan haddie (пушена пикша)
придават на тази супа уникалния вкус. Това е невероятно лесно ястие, което
изисква много малко време за подготовка. Съставките на тази супа са много
прости - ароматна нарязана осолена и пушена пикша, картофи, лук, мляко или
сметана - именно с тях рибарите от китното шотландско село Кълън са приготвили
първия "Cullen Skink". Рибата се вари в мляко, след което се добавят
картофи и други съставки. Освен това можете да добавите много картофи, защото
за местните тази супа понякога може да замести цял обяд. Традиционно Cullen
Skink се е приготвяла от пушена пикша, но сега използват и прясна. Има
множество варианти на супата според продуктите, които се намират под ръка.
Спрях се на този и в къщи за отрицателно време ометоха супата.
Продукти: 600
г пушено филе от пикша , 500 мл прясно мляко, 200 мл готварска сметана, 1 малка връзка пресен магданоз / листата и
дръжките разделени/, 1 дафинов лист, 70 г несолено краве масло,1 средно голяма глава лук
, нарязана на ситно, 5 средно големи сварени картофа, 7 г сол, 1 ч.л. смлян
черен пипер - на вкус.
Начин
на приготвяне: В дълбока тенджера оставете млякото и
сметаната да заврат на среден огън. Сложете стръковете магданоз, дафиновия лист
и цялото парче пикша. След минута намалете огъня на слаб и варете още 4 минути.
Свалете тенджерата от нагревателния уред. Оставете
настрана за 5 минути така че подправките и пикшата да влеят аромата си в
млякото.
Извадете рибното филе от тенджерата с решетъчна лъжица.
Прецедете течността през фина мрежеста цедка. Изхвърлете подправките.
В друга тенджера на слаб огън сложете маслото и лука.
Гответе докато маслото се разтопи и
лукът стане полупрозрачен, около 5 минути. Внимавайте лукът да не загори,
разбърквайте постоянно.
Единия картоф намачкайте на парчета, а другите четери
пасирайте с млякото до гладка смес. Налейте я при запържения лук. Нарежете
пушената пикша на хапки, да няма кости. Добавете я към супата.
Поръсете с нарязания магданоз и гответе, докато пикшата
се затопли, около 5 минути. Не прекалявайте, защото парчетата риба може да се
разпаднат.
Подправете на вкус със сол и черен пипер. Внимавайте със
солта, тъй като рибата ще придаде доста солен вкус сама по себе си.
При поднасяне гарнирайте супата с нарязани листенца
магданоз и прясно смлян черен пипер. Сервирайте с хрупкав хляб по желание.
Добър
апетит!
П.П.
Лукът може да се замени с праз лук. На всяка купичка супа може да се добави по
1 поширано яйце. Аз лично сложих при варенето корени от магданоз и ½ с.л.
подправки за риба. Невероятен аромат придоби супата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар