Изумително
проста супа. В скандинавските страни е популярна със свински гърди или говеждо
месо.
Продукти
за 4 порции: 300 г пилешко месо, 170 г зелен грах, 1/2
глава лук, 1 стрък целина, 1 морков, 2 малки картофа, 2 с.л. зехтин,
800 мл топъл пилешки бульон, 1 ч.л. с връх дижонска
горчица, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 10 г сол.
Зелен лук или магданоз/копър за сервиране. Няколко зърна
черен пипер.
Начин
на приготвяне: Пилешко месо с кости сварете с малко сол и зърна
черен пипер с 1 л вода. Прецедете и отделете 800 мл бульон. Отделете месото от
костите и го нарежете на дребно.
Изплакнете граха в студена вода. Нарежете лука на полумесеци.
Целината и морковите на лентички или кубчета. Картофите на кубчета. Загрейте
олиото в тиган и задушете лука, докато стане прозрачен. Сложете морковите и
целината, запържете още 3-4 минути. Добавете граха, налейте горещия бульон ,
гответе 20-25 минути. След това пуснете картофите, черния пипер и солта.
Варете още 10-15 минути или до пълното омекване на граха. В края на готвенето
добавете горчицата и нарязаното пилешко месо. Изсипете супата в купички, отгоре поръсете с пресен магданоз, нарязани
лучени пера или копър.
Добър
апетит!
Вместо
пилешко месо супата може да се направи с пушена сьомга и зеленчуков бульон.
Няма коментари:
Публикуване на коментар