неделя, 3 декември 2023 г.

Телешки език по италиански

 


Продукти: 1 кг телешки език, 600 г моркови, 2 средни глави лук, 80 г домати, 250 мл телешки бульон, 100 мл бяло вино, 1,5 с.л. заквасена сметана, 1,5 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед /40 г/, 50 г краве масло, 2 стръка прясна мащерка, сол, 1 ч.л.  смлян черен пипер, 1 ч.л. черен пипер на зърна, 1 скилидка чесън, вода.

Подправки за варенето на езика - Дафинов лист, кимион, резен целина, магданоз, риган, босилек и мащерка

 

Начин на приготвяне: Изплакнете телешкия език няколко пъти под студена вода. Поставете го в тенджера с подправките за варене, нарязаните на едро 100 г моркови, 1 глава лук, 1 ч.л.сол и 1 ч.л. зърна черен пипер.

Оставете да заври, покрийте тенджерата и гответе езика в продължение на 2 часа на умерен огън, като редовно почиствате появилата се пяна. Изключете котлона, оставете езика да изстине в бульона, след което го обелете и нарежете на филийки. Бульонът прецедете.

Обелете, измийте и нарежете останалите моркови на кръгчета. Загрейте ги в дълбок тиган за 5 минути на среден огън с 30 г масло. Добавете меда и гответе 2 минути, след това налейте вода, за да покрие морковите, добавете мащерката, сол и ½ ч.л. смлян черен пипер, покрийте с капак и гответе още 15 минути на умерен огън. Прецедете и оставете в купичка с капак.

Нарежете на много ситно останалата глава лук. Задушете я в тиган с останалото масло за 5 минути на среден огън. Налейте бялото вино, добавете обелените и нарязани на кубчета домати, телешкия бульон, сол на вкус и ½ ч.л. смлян черен пипер и оставете да ври 10 минути, след което отнемете от огъня и добавете сметаната и горчицата. Разбъркайте.

Сложете резените език към соса, загрейте 10 минути на слаб котлон. Разбърквайте периодично.

Поднесете ястието топло с глазираните моркови. Поръсете с пресен магданоз.

Налейте си вино и

Добър апетит!

Ако нямате прясна мащерка става и със суха, вместо дижонска можете да използвате всяка друга силна горчица. Проверете езика дали е добре сварен – ножът трябва да минава свободно като го боднете.


Няма коментари:

Публикуване на коментар