Продукти: 1 кг телешки език, 600 г моркови, 2 средни глави лук, 80 г домати, 250 мл телешки бульон, 100 мл бяло вино, 1,5 с.л. заквасена сметана, 1,5 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед /40 г/, 50 г краве масло, 2 стръка прясна мащерка, сол, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. черен пипер на зърна, 1 скилидка чесън, вода.
Подправки
за варенето на езика - Дафинов лист, кимион, резен целина, магданоз,
риган, босилек и мащерка
Начин на приготвяне: Изплакнете телешкия език няколко пъти под студена вода. Поставете го в тенджера с подправките за варене, нарязаните на едро 100 г моркови, 1 глава лук, 1 ч.л.сол и 1 ч.л. зърна черен пипер.
Оставете да заври, покрийте тенджерата и гответе езика в
продължение на 2 часа на умерен огън, като редовно почиствате появилата се пяна.
Изключете котлона, оставете езика да изстине в бульона, след което го обелете и
нарежете на филийки. Бульонът прецедете.
Обелете, измийте и нарежете останалите моркови на кръгчета. Загрейте ги в дълбок тиган за 5 минути на среден огън с 30 г масло.
Добавете меда и гответе 2 минути, след това налейте вода, за да покрие
морковите, добавете мащерката, сол и ½ ч.л. смлян черен пипер, покрийте с капак
и гответе още 15 минути на умерен огън. Прецедете и оставете в купичка с капак.
Нарежете на много ситно останалата глава лук. Задушете я в тиган с останалото масло за 5 минути на
среден огън. Налейте бялото вино, добавете обелените и нарязани на кубчета
домати, телешкия бульон, сол на вкус и ½ ч.л. смлян черен пипер и оставете да
ври 10 минути, след което отнемете от огъня и добавете сметаната и горчицата. Разбъркайте.
Сложете резените език към соса, загрейте 10 минути на
слаб котлон. Разбърквайте периодично.
Поднесете ястието топло с глазираните моркови. Поръсете с пресен
магданоз.
Налейте си вино и
Добър
апетит!
Ако
нямате прясна мащерка става и със суха, вместо дижонска можете да използвате
всяка друга силна горчица. Проверете езика дали е добре сварен – ножът трябва
да минава свободно като го боднете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар