петък, 1 декември 2023 г.

Тиквички с ориз по турски

 


Има множество различни рецепти. Всичко зависи от региона, пристрастията и личните вкусове на семейството. Основата са – тиквички, лук, домати, останалото са възможни варианти. Именно тиквички с ориз, а не обратно – ориз с тиквички. Преобладават зеленчуците. В някои райони заместват ориза с булгур.

От всички рецепти, които видях, се спрях на тази и не съжалявам. Много вкусно се получи.

Продукти: 2 средно големи тиквички /500 г/, 2 средно големи домата /250 г/, 1 голяма глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 90 г ориз басмати /дългозърнест/, ½ връзка пресен магданоз, 2 с.л. пресен копър, 1 с.л. прясна мента, 1 с.л. от люспи суха червена чушка, 1 ч.л. смлян бял пипер, 1 ч.л. с връх сом, 80 мл зехтин, 260 мл вряща вода.

За заливка – 300 г гъсто кисело мляко и 2 големи скилидки чесън.

 

Начин на приготвяне: Киселото мляко разбъркайте с пасиран чесън и захлупете.

 По принцип е хубаво да се използват млади тиквички, още не образували семе. На стават всякакви. Просто изчистете тиквичките от кората и семето. Нарежете на едри парчета с 2 см широчина. Доматите попарете за 30 секунди, обелете кожата им и нарежете на малки кубчета. Оризът измийте добре под студена течаща вода и оцедете. Магданозът, копърът и лукът накълцайте на ситно.

Загрейте зехтина в дълбок тиган на силен огън. Запържете лука до златисто. След това добавете доматите и доматеното пюре. Пържете около 5 минути и сложете подсушения ориз. Бъркайте още 3 минути и добавете нарязаните тиквички и солта. Разбъркайте и налейте 260 мл вряща вода. Намалете огъня на слаб, захлупете и оставете да се вари около 25 минути, докато ориза се свари. Тиквичките трябва да запазят формата си, а ориза да не става на каша.

Когато ястието е готово, свалете го от огъня и добавете накълцаните магданоз и копър, поръсете с черен пипер и люспи червен пипер. Разбъркайте и оставете да почине 5-6 минути под похлупак.

Сервирайте поръсен с накълцана мента и залят с леко разбито кисело мляко.

Добър апетит!

Ако нямата дългозърнест ориз, ястието се получава и с кръгъл. Вместо прясна мента, можете да използвате суха. Аз лично си поръсих моята порция с лют червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар