Има
множество различни рецепти. Всичко зависи от региона, пристрастията и личните
вкусове на семейството. Основата са – тиквички, лук, домати, останалото са
възможни варианти. Именно тиквички с ориз, а не обратно – ориз с тиквички.
Преобладават зеленчуците. В някои райони заместват ориза с булгур.
От
всички рецепти, които видях, се спрях на тази и не съжалявам. Много вкусно се
получи.
Продукти:
2
средно големи тиквички /500 г/, 2 средно големи домата /250 г/, 1 голяма глава
лук, 1 с.л. доматено пюре, 90 г ориз басмати /дългозърнест/, ½ връзка пресен
магданоз, 2 с.л. пресен копър, 1 с.л. прясна мента, 1 с.л. от люспи суха червена
чушка, 1 ч.л. смлян бял пипер, 1 ч.л. с връх сом, 80 мл зехтин, 260 мл вряща
вода.
За
заливка – 300 г гъсто кисело мляко и 2 големи скилидки чесън.
Начин
на приготвяне: Киселото мляко разбъркайте с пасиран чесън и
захлупете.
По принцип е
хубаво да се използват млади тиквички, още не образували семе. На стават
всякакви. Просто изчистете тиквичките от кората и семето. Нарежете на едри
парчета с 2 см широчина. Доматите попарете за 30 секунди, обелете кожата им и
нарежете на малки кубчета. Оризът измийте добре под студена течаща вода и
оцедете. Магданозът, копърът и лукът накълцайте на ситно.
Загрейте зехтина в дълбок тиган на силен огън. Запържете
лука до златисто. След това добавете доматите и доматеното пюре. Пържете около
5 минути и сложете подсушения ориз. Бъркайте още 3 минути и добавете нарязаните
тиквички и солта. Разбъркайте и налейте 260 мл вряща вода. Намалете огъня на
слаб, захлупете и оставете да се вари около 25 минути, докато ориза се свари.
Тиквичките трябва да запазят формата си, а ориза да не става на каша.
Когато ястието е готово, свалете го от огъня и добавете
накълцаните магданоз и копър, поръсете с черен пипер и люспи червен пипер.
Разбъркайте и оставете да почине 5-6 минути под похлупак.
Сервирайте поръсен с накълцана мента и залят с леко
разбито кисело мляко.
Добър
апетит!
Ако нямата дългозърнест ориз, ястието се получава и с кръгъл. Вместо прясна мента, можете да използвате суха. Аз лично си поръсих моята порция с лют червен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар