Лесни
и вкусни сладки, дискове от маслено тесто с пълнеж от крем. Сладките са
истинска наслада, харесаха ги вкъщи, въпреки че не беше шоколадов десерт,
масленото тесто е страхотно с пълнеж отгоре с крем.
Продукти: 200
г бяло брашно, 50 г фин пшеничен грис, 100 г пудра захар, 100 г студено краве масло,
2 жълтъка, щипка сол, 1 ванилия на прах, 3 г бакпулвер
20-30 мл студена вода при необходимост.
За
крема – 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 яйце и 1 жълтък,
35 г царевично нишесте, кората на ½ лимон.
Начин
на приготвяне: Смесете пресятото брашно, гриса, бакпулвера
и пудрата захар. Добавете нарязаното на дребни парчета студено краве масло. С
ръце претрийте всичко да стане на трохи. След това прибавете един по един
жълтъците. Замесете меко тесто. Ако тестото е твърдо добавете студената вода. Оформете
топка, увийте я в стреч фолио и я оставете да престои поне 60 минути в
хладилника.
През това време пригответе крема. Загрейте на умерена
температура 200 мл прясно мляко. Разбийте яйцето и жълтъка, прибавете 100 мл
прясно мляко. Смесете захарта, нишестето и настърганата лимонова кора. След
това налейте млякото с разбитите яйца и объркайте с телена бъркалка. Всичко
сложете при останалото загрято мляко и бъркайте докато се сгъсти. Оставете
крема напълно да изстине.
Разточете тестото с дебелина около 3-4 мм и изрежете
кръгове около 10 см с резец. Сложете един кръг, напълнете с 2 супени лъжици
крем, покрийте с друга шайба, като запечатате с пръсти и подрежете краищата с
колелце.
Сладките се редят в тава, покрита с хартия за печене и се
пекат в предварително загрята фурна на 220°C за около 8 - 10 минути до
златисто.
След като ги извадите от фурната поръсете обилно с пудра
захар и сервирайте, докато са още горещи.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар