понеделник, 18 декември 2023 г.

Сицилиански сладки Дженовези

 


Лесни и вкусни сладки, дискове от маслено тесто с пълнеж от крем. Сладките са истинска наслада, харесаха ги вкъщи, въпреки че не беше шоколадов десерт, масленото тесто е страхотно с пълнеж отгоре с крем.

Продукти: 200 г бяло брашно, 50 г фин пшеничен грис, 100 г пудра захар, 100 г студено краве масло, 2 жълтъка, щипка сол, 1 ванилия на прах, 3 г бакпулвер

20-30 мл студена вода при необходимост.

За крема – 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 яйце и 1 жълтък, 35 г царевично нишесте, кората на ½ лимон.

Начин на приготвяне: Смесете пресятото брашно, гриса, бакпулвера и пудрата захар. Добавете нарязаното на дребни парчета студено краве масло. С ръце претрийте всичко да стане на трохи. След това прибавете един по един жълтъците. Замесете меко тесто. Ако тестото е твърдо добавете студената вода. Оформете топка, увийте я в стреч фолио и я оставете да престои поне 60 минути в хладилника.

През това време пригответе крема. Загрейте на умерена температура 200 мл прясно мляко. Разбийте яйцето и жълтъка, прибавете 100 мл прясно мляко. Смесете захарта, нишестето и настърганата лимонова кора. След това налейте млякото с разбитите яйца и объркайте с телена бъркалка. Всичко сложете при останалото загрято мляко и бъркайте докато се сгъсти. Оставете крема напълно да изстине.

Разточете тестото с дебелина около 3-4 мм и изрежете кръгове около 10 см с резец. Сложете един кръг, напълнете с 2 супени лъжици крем, покрийте с друга шайба, като запечатате с пръсти и подрежете краищата с колелце.

Сладките се редят в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 220°C за около 8 - 10 минути до златисто.

След като ги извадите от фурната поръсете обилно с пудра захар и сервирайте, докато са още горещи.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар