събота, 18 ноември 2023 г.

Хърватски коледни сладки

 


Коледа е далеч, но тези сладки определено ме доближиха до нея. Всички са възхитени от тях. Колкото са красиви толкова са и вкусни. Наистина ще бъдат в тон с коледното настроение.

Продукти за 40 броя: 220 г бяло брашно, 200 г бадемово брашно /фино смляно/, 200 г краве масло, 150 г захар, 1 яйце + 2 жълтъка, 2 ванилии, 4-5 капки лимонова есенция, 3 с.л. ром, щипка сол.

За овалване – 2 белтъка, 1 с.л. вода, 150 г бадемово брашно.

Украса – 120 г черен шоколад, 50 г краве масло.

 

Начин на приготвяне: Разбийте омекналото масло, яйцето и жълтъците на пяна. Добавете захарта, ванилиите, лимоновата есенция, бадемовото брашно и всичко разбърквайте. Накрая бавно добавете пресятото брашно и рома, разбъркайте, докато всичко се смеси добре, след което го приберете в хладилника за 2-3 часа.

От тестото правите топчета с големината на орех. Всяка топка оваляйте леко в разбитите на пяна белтъци с 1 с.л. вода, а след това в бадемовото брашно. Поставете ги в тава застлана с лист хартия за печене. Между всяка топка да има малко разстояние. Натиснете отгоре да се образува дупка /да не стига до дъното/. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 - 17 минути.

След като извадите сладките от фурната ги оставете настрани да изстинат.                                                                                     

Разтопете шоколада на водна баня, добавете маслото и разбъркайте добре. Използвайте лъжица или торбичка, за да изстискате малко шоколад във всяка дупка на сладките. Оставете шоколада да стегне.                                   

Съхранявайте бисквитите в тенекиени кутии застлани с хартия.

Добър апетит!

 


Става да замените смлените бадеми с орехи, лешници …………. Вместо лимонова есенция можете да използвате настъргана на ситно ренде кора на лимон, а черния шоколад – с млечен или бял. Тестото е малко лепнещо, но това да не Ви притеснява. След престоя в хладилник, то стяга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар