Необходими
продукти: 1 кг дренки, 800 г , 1 ч.л. лимонтозу, 500 мл вода.
Начин
на приготвяне: Плодчетата дренки се оставят няколко дни да
омекнат. После се заливат с водата и варят около 30 мин. на умерен огън. След
това сместа се претрива през сито и отделят костилките. Връща се на огъня,
слага се захарта и вари на умерен огън до сгъстяване. Две минути преди да се
свали от огъня се прибавя чаена лъжичка лимонтозу Още, докато е горещо, се
насипва в сухи и леко затоплени. Затворят се веднага и обръщат с капачката
надолу.
Добър
апетит!
П.П.
Костилките могат да се отделят и по друг начин. Когато плодчетата омекнат се
натиска от единия край да излезе костилката. Насипват се с захар и оставят да престоят
така 12-14 часа. След това слагат на огъня, прибавя се 350 мл вода и вари до
сгъстяване. Много вкусна, но трудоемка сладост. Захарта може да варира с оглед
сладостта на дренките.
Няма коментари:
Публикуване на коментар