Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо без кост, сол, черен пипер.
Панировка: 2
яйца, 80-100 г брашно, 80-100 г галета.
Растително масло /олио/ за пържене
Начин
на приготвяне: Нарежете месото на 4 котлета. Покрийте със
стреч фолио и изтънете с чук за месо (с плоската страна) до дебелина около 4–6
мм, като внимавате да не разкъсате месото.
Подправете и двете страни равномерно със сол и смлян
черен пипер. Разбийте яйцата с вилица (не използвайте миксер). Оваляйте
котлетите в брашното, изтръскайте излишното. После потопете в яйцата, оцедете
излишното. Накрая оваляйте в галета и внимателно изтръскайте излишното. В голям
плосък тиган загрейте обилно количество олио (дълбочина 2–3 см) до около 180°C
и сложете месото в мазнината. От време на време накланяйки тигана напред-назад,
запържете котлетите от едната страна и ги обърнете внимателно. Печете другата
страна до кафяво и извадете от тигана. Отцедете върху кухненска хартия и
попийте излишната мазнина с кухненска хартия.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ прибл. 3-5 минути, в зависимост от
дебелината на месото.
Сервирайте топли.
Добър
апетит!
П.П.
Използвайте крехко телешко месо от младо животно, без ципи и жили. Шницелите
могат да се направят и със свинско месо, но оригиналната рецепта е с телешко.
Аз лично пържиш пържолите по 3 мин. и 20 сек. от всяка страна. От 9-т степени
нагревателен уред на 6 та степен.
Източник:
книгата Plachutta – Classics
of Viennese Cuisine
Няма коментари:
Публикуване на коментар