Нежно, сочно месо, което се топи в устата. С мек, ароматен и наситен вкус. Ястието се приготвя лесно. Рецептата е от книгата на известния френски кулинар Пол Бокюз.
Продукти: 800
г телешко месо, 3 глави лук, 30 г бяло брашно, 1 с.л. неразтопена свинска мас,
1 с.л. неразтопено краве масло, 400 мл светла бира, 400 мл телешки /зеленчуков/
бульон, 1 ч.л пудра захар, 1 с.л. оцет 9%, 4 стръка пресен магданоз, 2 бр.
дафинов лист, 1 ч.л. стрита суха мащерка, 1 филия бял хляб, 1 ч.л. горчица, сол
на вкус – 1 и ½ ч.л.
Начин на приготвяне: Почистете месото от ципи. Нарежете го на средни парчета – 35-40 г . Лукът почистете и нарежете на тънки полумесеци.
Загрейте на силен огън в тиган с дебело дъно свинската
мас. Сложете нарязаното месо / на стайна температура/ и запържете от всяка
страна по 90 сек. Изведете месото и го прехвърлете в друг съд. Захлупете.
Сложете нарязания лук в тигана където се е пържило
месото. Разбъркайте добре и пържете до прозрачност – 3-4 мин. Извадете и прехвърлете
в друг съд.
Прибавете в тигана кравето масло /аз сложих 45 г /. Намалете
огъня на умерен. Добавете брашното, като постоянно бъркате. Пържете 2-3 минути
до кремав цвят. След това добавете горещия бульон, бирата на стайна
температура, захарта, солта и оцета. Доведете до кипене и на слаб огън варете
10-12 мин. Разбърквайте периодично.
В дълбок огнеупорен съд с капак сложете на слоеве запържените месо и лук. В ситна телена мрежичка поставете дафиновите листа, мащерката и магданоза. Те също в съда, налейте готовия прецеден бульон /да няма бучици/.Най отгоре поставете намазана филия с горчица /горчицата да бъде към соса/. Закрийте плътно с алуминиево фолио и захлупете.
Печете 1 ч и 40 мин. в предварително загрята фурна на 170
градуса.
Извадете от фурната, махнете мрежичката с подправките. По
желание пасирайте соса. Сервирайте веднага с картофено пюре.
Други опции – с макарони или сварен ориз.
Добър
апетит!
П.П.
Аз леко промених рецептата по мой вкус. Бирата беше тъмна, добавих 2-3 щипки
смлян черен пипер в соса. Кравето масло беше 2 с.л. – 45 г. Вместо пудра захар,
сложих кафява. Получи се нещо наистина невероятно и ухаещо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар