Продукти: 300
г пилешки гърди, 350 г патладжани, 1 ч.л. къри на прах, 4 с.л. оризово олио, 1
и ½ ч.л. мед, 1 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. тъмен соев сос, 2 щипки смлян черен
пипер, 2 -3 щипки сол /на вкус/.
За
поръсване – сусамено семе, 1 средна червена люта чушка, 1 голям
стрък пресен лук
Начин
на приготвяне: Измийте и подсушете месото. Нарежете го на
ивици с дължина 2-3 см и дебелина 1 см . Смесете кърито, 2 с.л. оризово олио и
меда. Залейте нарязаното месо и разбъркайте. Оставете да се маринова 45-60 мин.
в захлупен съд.
Почистете патладжана от дръжките и кората. Нарежете на
кубчета по 1 см . Накиснете в леко подсолена вода за 45 мин. Оцедете.
Загрейте 1,5 с.л. оризово олио на силен огън в тиган с
дебело дъно /уок/. Изсипете месото с маринатата. Пържете 5-6 мин. при постоянно
разбъркване. Извадете с решетъчна лъжица месото. Добавете останалото олио и
патладжаните. Пържете около 7-8 мин. докато станат прозрачни. Накрая прибавете
балсамовия оцет и соевия сос. Върнете месото обратно. Разбъркайте и свалете от
огъня.
Нарежете лука на дребни парчета, лютата чушка почистете
от семената и дръжката и нарежете на ситно. Смесете ги с месото и патладжаните.
Поръсете със сусамени семена и сервирайте върху топъл сварен ориз.
Добър
апетит!
П.П. Аз лично промених леко рецептата според моя вкус. Нарязах и запържих за 1 мин. лютата чушка и лука. Добавих скилидка чесън, 1/2 сладка средно голяма червена чушка. Сложих при тези зеленчуци щипка захар и 1/3 ч.л. настърган пресен джинджифил. Пържих още 1 мин. Накрая омесих с месото. Получи се нещо много апетитно, което веднага беше изядено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар