понеделник, 27 декември 2021 г.

Гризини

 



Продукти: 250 г бяло брашно, 130 мл хладка вода, 30 мл олио, 1 ч. л. сол, 1 ч.л. суха мая, 25 г краве масло, щипка захар.

За поръсване – 1 ч.л. ким, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1 ч.л. сусамено семе, 1 ч.л. едра морска сол.

По желание – 1 яйце за  намазване.

 

Начин на приготвяне:  Пресейте брашното, смесете го със солта и захарта. Разбъркайте. Направете кладенче. В хладката вода разтворете маята и оставете да набъбне. Излейте в брашното и замесете тесто. Кравето масло разтопете. С намаслени от него ръце премесвайте тестото, докато поеме всичкото масло. Оставете в намаслен съд да удвои обема си – около 60 минути.

Извадете, разточете върху лист за печене квадрат с размери 25 на 30 см, с дебелина 4 мм. По желание можете да намажете разточеното тесто с разбито яйце. Нарежете ленти с ширина 1 – 1,2 см . Поръсете с чубрица, ким, сусамено семе и морска сол.  Разделете ивиците тесто да има малко разстояние между тях. Прехвърлете заедно с листа в тава за печене. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 15 мин. Готово!

Добър апетит!

 

П.П. Ако не намазвате с разбито яйце тестото, поръсете с подправките и солта отгоре, притеснете леко с точилка и тогава разделете на ленти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар