Продукти:
За блата - 5 яйца, 100 г захар, 180 г бяло брашно, 5 г бакпулвер,
2 бр. ванилия на прах.
За сиропиране – 250 мл прясно мляко, 200 мл течна сметана, 200 г подсладено
кондензирано мляко /сгущенка/.
За карамеления сос – 200 г захар кристал, 60 мл вода, 90 мл течна сметана,
65 г краве масло.
Начин на приготвяне:
Блат - Разделете жълтъците от белтъците. Разбивате
белтъците на твърда пяна, прибавяте захарта и разбивате докато я поемат.
Отделно разбивате жълтъците.
Смесвате, като по малко
прибавяте от жълтъците към белтъците. Разбърквате с дървена лъжица. На малки
порции слагате от омесените брашно, бакпулвер и ванилия. Бъркайте постоянно. Трябва
да се получи гъста гладка смес без бучици. Изсипвате всичко в тава, застлана с
кухненска хартия за печене.
Печете в предварително
загрята на 180 градуса фурна 30 мин., като проверявате след това с дървена
клечка за готовност. Изваждате, обръщате блата върху дъска застлана с кухненска
хартия. Махате всички хартии и връщате блата в тавата в която сте го изпекли.
Набождате го ситно с вилица и заливате с разбърканите мляко, сметана и
кондензирано мляко. Правило горещ блат –
студена смес от течности. Оставете го в хладилник поне за 2 часа да се охлади и попие млечната смес.
Докато попива течността блата,
приготвяте карамеления сос.
Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и разбъркайте докато се стопи напълно.
Покривате цялата повърхност на изстиналия блат
с карамеления
сос.
Използвах тава за печене с размери 20 на 28 см.
Добър
апетит!
Чудесна публикация... С интерес я прочетох! Пожелавам Ви успех с развитието на този блог!
ОтговорИзтриванеА ти интересуваш ли се от Дигитален маркетинг? Имаме решение за ВАС! Запчонете от тук:
VISEO
Благодаря!
ИзтриванеМного любимо, но не съм намерила точната рецепта, ще опитам и твоята.
ОтговорИзтриванеТрябва да се опита. Просто се топи в устата. Ако се даде малко време да престои, ще се усети по пълно аромата му.
Изтриване