сряда, 6 октомври 2021 г.

Трилече

 


Продукти: 

За блата - 5 яйца, 100 г захар, 180 г бяло брашно, 5 г бакпулвер, 2 бр. ванилия на прах.

За сиропиране – 250 мл прясно мляко, 200 мл течна сметана, 200 г подсладено кондензирано мляко /сгущенка/.

За карамеления сос – 200 г захар кристал, 60 мл вода, 90 мл течна сметана, 65 г краве масло.

Начин на приготвяне:

Блат - Разделете жълтъците от белтъците. Разбивате белтъците на твърда пяна, прибавяте захарта и разбивате докато я поемат.

Отделно разбивате жълтъците.

Смесвате, като по малко прибавяте от жълтъците към белтъците. Разбърквате с дървена лъжица. На малки порции слагате от омесените брашно, бакпулвер и ванилия. Бъркайте постоянно. Трябва да се получи гъста гладка смес без бучици. Изсипвате всичко в тава, застлана с кухненска хартия за печене.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 мин., като проверявате след това с дървена клечка за готовност. Изваждате, обръщате блата върху дъска застлана с кухненска хартия. Махате всички хартии и връщате блата в тавата в която сте го изпекли. Набождате го ситно с вилица и заливате с разбърканите мляко, сметана и кондензирано мляко. Правило горещ блат – студена смес от течности. Оставете го в хладилник поне за 2 часа да се охлади и попие млечната смес.

Докато попива течността блата, приготвяте карамеления сос.

Смесете захарта и водата. Сложете на умерен огън без да бъркате повече. Когато започне да прави мехури и стане светлокафява сместа, отнемете от огъня. Влейте топлата сметана и бъркайте постоянно до хомогенна смес. След това сложете кравето масло на стайна температура и разбъркайте докато се стопи напълно.

Покривате цялата повърхност на изстиналия блат с карамеления сос.

Използвах тава за печене с размери 20 на 28 см.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Чудесна публикация... С интерес я прочетох! Пожелавам Ви успех с развитието на този блог!
    А ти интересуваш ли се от Дигитален маркетинг? Имаме решение за ВАС! Запчонете от тук:


    VISEO

    ОтговорИзтриване
  2. Много любимо, но не съм намерила точната рецепта, ще опитам и твоята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се опита. Просто се топи в устата. Ако се даде малко време да престои, ще се усети по пълно аромата му.

      Изтриване