Една
рецепта от Северозападна България. Толкова популярна и в различни варианти.
Продукти:
Пиле – 1 кг, краве масло – 100 г, кромид лук – 100 г, червени домати – 300 г,
червени чушки 300 г /4-5 броя/, малки червени лютиви чушки – 3-4 броя, ½ връзка
пресен магданоз, 1 ч.л. черен пипер, 2
ч.л. сол /на вкус/.
100 мл вода.
Начин
на приготвяне: Пилето се почиства и измива. Нарязва се на
парчета и задушава в половината масло с малко вода. Трябва да омекне. Изважда
се подсушава се. Поръсва се със сол и черен пипер. Изпържва се в останалото
масло до златисто.
Чушките се опичат, обелват се и почистват от дръжките и
семето. Нарязват се на малки парченца. Доматите се нарязват на дребно. Лукът се
нарязва на ситно и счуква. Към запърженото месо се прибавят последователно
лукът, чушките и доматите. Задушават се и заливат със соса от задушеното пиле.
Ястието се оставя да къкри няколко минути на тих огън и поръсва със ситно
нарязан магданоз.
Това
е оригиналната рецепта от книгата Българска национална кухня. Аз направих някои
промени според вкуса на семейството ми. Не обичат много вкъщи пиле с кожата,
така че използвах месо от гърдите и бутчетата без кожа. Нарязано на малки
парчета и запържено в зехтин и краве масло / 40 мл зехтин и 50 г краве масло на
650 г пилешко месо/. Добавих 3 големи скилидки чесън, пресован и 1 с.л. бяло
вино. Вода не слагах. Използвах пукани сухи червени чушлета, които после счуках
на ситно. Доматите попарих, обелих кожата и махнах семето. При задушаването на ястието –
20 мин. на умерен огън под похлупак, сложих един дафинов лист. Получи се нещо
много вкусно.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар