вторник, 3 август 2021 г.

Картофено пюре

 


Лесна, бърза и много популярна рецепта. Просто не знам защо чак сега се сещам да я публикувам в блога си.

Продукти: 1 кг картофи, 200 мл прясно мляко, 80 г краве масло, 20 г сол, 1 ч.л. смлян черен пипер.

По желание – смлян кимион и чесън на прах.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се обелват.  В тенджера се налива вода, поставят картофите и солта. Водата трябва да ги покрие напълно. Захлупват се. Кипва се водата и картофите се варят около 20-25 минути, докато омекнат. Оцеждат се от водата и настъргват на ренде докато са топли. После се претриват през едро сито.

Отделно се загрява млякото и слага в него кравето масло на стайна температура. Картофите се бъркат с дървена бъркалка като на тънка струйка се налива млякото. Разбиват се до получаването на въздушна смес. Подправят се със смлян черен пипер. Аз лично добавям смлян кимион и чесън на прах.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар