вторник, 8 юни 2021 г.

Крехки свински пържоли на фурна

 


Продукти: 1 кг свински пържоли / свински врат/, 5 скилидки чесън, 2 глави лук, 100 мл бяло вино, 1 с.л. мед, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. кимион, 1ч.л. смлян сладък червен пипер, 2-3 щипки смлян лют червен пипер, 1 и ½ ч.л. сол.

Вода 150 мл . Мазнина за пържене.

Начин на приготвяне: Предпочитам свинското месо да бъде от врата на животното, но не с много мазнина. Нарязвам на котлети с дебелина 1,5 см. Всички подправки, меда, солта, виното, пресования чесън и накълцания лук смесвам. Пържолите не ги начуквам предварително. Искам те да останат сочни. Намазвам ги с горепосочената смес. Нареждам ги една върху друга, завивам с домакинско прозрачно фолио и оставям в хладилник за два часа. След това изваждам и запържвам в свинска мас /ако нямате, може да използвате растително масло/ по 4 мин от всяка страна. После прехвърлям в тавичка за печене. Наливам омесените 150 мл вода и остатъка от маринатата. Загъвам с алуминиево фолио и изпичам за 60 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса. Изваждам, махам фолиото, обръщам внимателно пържолите и допичам още 10 мин. на 200 градуса. Готово!

Добър апетит!

5 коментара: