Продукти: 200
г бяло брашно, 130 г картофено нишесте, 180 г краве масло, 180 г захар –
кристал, 6 яйца L, 30
г ситно натрошени белени бадемови ядки, 10 г бакпулвер /1 пакетче/, 1 голям и
сочен портокал, 2 ванилии, 15 мл коняк /1 с.л./, 15 мл топла вода, щипка сол.
Пудра захар за поръсване, растително масло за намазване
на формата, брашно.
Начин
на приготвяне: В дълбок съд разбийте кравето масло на стайна
температура и захарта до побеляване. Прибавете последователно при постоянно
разбъркване, един по един 6-те жълтъка, сока и ситно нарязаната сърцевина на
портокала, водата и коняка. Трябва да се получи пухкава смес.
Смесете два пъти пресятото брашно, картофеното нишесте,
ванилията и бакпулвера. На тънка струйка го сложете в крема. Разбийте добре и
прибавете счуканите на ситно бадемови ядки.
Белтъците разбийте на сняг с щипка сол. На три пъти
слагайте при тестото и бъркайте с дървена лъжица отдолу нагоре до получаването
на еднородна смес.
Форма за кекс смажете с растително масло /олио/ и
посипете с брашно. Сложете сместа за кекс и печете в предварително загрята
фурна на 180 градуса 18 мин. на долен реотан. После включете горния и печете
още около 23-25 мин. Не отваряйте вратата на фурната. След общо 41 мин. можете
да пробвате с дървена клечка за готовност. Не трябва да остава тесто при
бодване на кекса. Покрийте с фолио отгоре да не прегори.
След изпичането извадете формата и оставете 5-6 мин кекса
в нея. После го обърнете върху решетка да изстине напълно. Поръсете с пудра
захар и сервирайте.
Добър апетит!