Традиционната
постна содена питка съдържа 4 основно
компонента – брашно, сода, олио и сол. Това е изискването за Бъдни вечер. По
други случаи се добавят кисело мляко, оцет, захар. Обикновената вода се заменя
с газирана. Приготвял съм питката по най различни рецепти. Наскоро правих Японски млечен хляб Хокайдо, а вчера опитах хляб правен с квас. Та ме осени идея за
питка по нова технология. Пробвах и се получи чудесна. Беше за отрицателно
време изядена, още топла, топла. Та ето
рецептата.
Продукти: 540
г бяло брашно, 300 мл квас /пиво/, 3 с.л. растително масло, 1 ч.л. захар, 1
ч.л. сол, 10 г бакпулвер, 1 ч.л. с връх сода
за хляб, 1 с.л. ябълков оцет
Брашно за поръска, олио за смазване. Вода.
Начин
на приготвяне: 100 мл квас - пиво с 2 с.л. брашно загрявате на слаб
огън и бъркате докато се сгъсти. Оставяте настрани да изстине напълно.
Смесвате 200 мл квас /пиво/- хладък, растителното масло -олио,
захарта, солта, содата /угасена в оцета/ и бакпулвера. Брашното пресявате два пъти. Правите
кладенче и слагате останалите продукти в него. Замесвате тесто – средно меко,
еластично. Поръсвате с малко брашно отгоре и слагате в намазнен съд. Покривате
с кухненско фолио и оставяте в хладилник за 2 часа.
квас пиво |
Съд за печене с диаметър 20 см и височина 10 см намазвате
стените му фино с олио. Дъното застилате с готварска хартия за печене. Веднага
слагате тестото. Притискате в средата да няма голяма издатина. Това е важно
защото питката, ако има голяма височина в средата, може да остане недопечена
там. Краищата на тестото не трябва да се опират в стените на съда при
поставянето. Включвате фурната да загрее на 220 градуса. Слагате огнеустойчив съд
с вода на дъното. Захлупвате с огнеупорен капак отгоре и печете , след 5 мин.
намалявате градусите на 200. Още 25 мин., после махате бързо капака на съда. Допичате
така още 20 мин. Питката трябва да е готова. Общо 50 мин. Изваждате,
напръсквате с вода и покривате за 10-15 мин. Получи се невероятна вкусотия.
Успех!
тава за печене |
Добър апетит!
Желаещите,
които искат да направят питката за Бъдни вечер и да са в тон с канона, трябва
да заменят кваса с газирана или обикновена вода. В зависимост от фурната,
времето за печене понякога да се различава с няколко минути. Възможно е да
поеме повече брашно – ориентир ще Ви бъде тестото да стане меко и еластично. С нож
повърхностно може да направите резки върху тестото. Питката изпекох на второ
долно ниво /от пет/ на фурната.
И все пак не разбрах- под течен квас имате предвид бирена мая ли? Извинете, просто съм начинаеща...
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Сложих снимка на квас, за да е по разбираемо. Весели празници!
ИзтриванеПочти си ми откраднал идеята:)) Специално ходих до Берьозка за квас, но не този в бутилката, а има в кутия, преди това продавачка ми бе казала, че е за хляб. Та, купих си аз, но вкъщи видях, че от тази кутийка с концентрат се приготвят 6 литра квас за пиене. Приготвих половината, т.е. с три литра и в купичка от вечерта разтворит малко течност с малко брашно. Но на сутринта нищо не се бе случило, не беше шупнало, нямаше признаци на някаква реакция. Е, не посмях да ползвам за содената питка, но го вложих в тази с маята, не видях разлика в нея. Ти защо казваш, че не може да се прави за Бъдни вечер с квас, той е на растителна основа, би могло според мен. Направата ти наподобява на едно клипче за златна содена питка в Ютуб, аз също така пекох моята, по тази технология, с тенджерата...
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово! Бях чел някъде,че при направата на кваса се използват дрожди. Технологията печене е подобна с тази на златната содена питка. Исках по празниците да направя нещо ново. Въобще цялата рецепта е компилация на различни други рецепти. Питката се получи толкова вкусна, че Шеф Теди сам изяде половината с шарена сол още топла, топла. Друго не искаше. Поздрави!
Изтриване