За рождения ден на сина ми реших да направя
торта със сезонни плодове. За да се хареса на всички в къщи тя трябваше да бъде
лека и без сметанов крем. Реших да импровизирам и се получи нещо вълшебно.
Комбинирах между торта Шарлота, Добуш, с огледална глазура и плодове.
Продукти за форма с диаметър 24 см:
За тестения блат – 1 яйце L, 55 г брашно, 65 г захар, 2 г бакпулвер, 1 ванилия
50 мл сироп от мента за сиропиране на блата.
1 - ви блат - 3 бр. яйца 500 мл
прясно мляко, 150 г захар кристал, 35 г
брашно, 50 г смелени орехи, 15 мл коняк, 1 ванилия, 100 мл вода, 1 пакетче желатин – 10 г
2 - ри блат - 3 бр. яйца 500 мл прясно мляко, 120 г захар кристал, 35 г брашно, 50 мл карамелен сос, 15 мл коняк,
1 ванилия, 100 мл вода, 1 пакетче
желатин – 10 г
3-ти блат
- 300 г малиново пюре, 50 мл
вода, 6 г желатин
Огледална глазура - 25 г захар, 100 г глюкоза, 50 г бял шоколад, 50 г малинов топинг, 80 г подсладено кондензирано
мляко /сгущенка/, 5 г желатин, 100 мл
вода, червена сладкарска боя – на върха на ножа
За кроканта – 60 г захар, 2 с.л. вода.
Малини за украса
Начин на приготвяне:
Тестен блат - Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване.
Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва с 2 г бакпулвер.
Слага се във форма с диаметър 20 см, застлана с кухненска хартия. Пече се на 180
градуса предварително загрята фурна до порозовяване – около 15мин. След
изпичане веднага се сиропира със сироп
от мента
1 - ви блат - Разтваряме
в 100 мл вода на водна баня с 10 г желатин.
След това го загряваме да се стопят кристалите. Затопляме /без да завира/ леко
свареното мляко , прибавяме разбитите на пяна жълтъци, захар- 90 г и брашно.
Слагаме при постоянно бъркане и разтвореният желатин / важно е млякото и желатина
да са еднакво топли/. Варим на водна баня докато сместа се сгъсти – 15 до 20
мин. Не трябва да има пяна отгоре. Отнемаме от огъня, прибавяме смелените
орехи, коняка и ванилията. Разбъркваме и оставяме да се охлади. През това време
разбиваме на сняг 3-те белтъка и 60 г захар. Слагаме ги в охладения крем /10 –
15 мин след снемане от огъня/, като бъркаме с дървена лъжица внимателно до
пълното им омесване.
2 - ри блат - Разтваряме в 100 мл вода на водна баня с 10 г желатин. След това го загряваме да се
стопят кристалите. Затопляме /без да завира/ леко свареното мляко , прибавяме
разбитите на пяна жълтъци, захар- 90 г и брашно. Слагаме при постоянно бъркане
и разтвореният желатин / важно е млякото и желатина да са еднакво топли/. Варим
на водна баня докато сместа се сгъсти – 15 до 20 мин. Не трябва да има пяна
отгоре. Отнемаме от огъня, прибавяме 50 мл карамелен сос, коняка и ванилията. Разбъркваме
и оставяме да се охлади. През това време разбиваме на сняг 3-те белтъка и 30 г
захар. Слагаме ги в охладения крем /10 – 15 мин след снемане от огъня/, като
бъркаме с дървена лъжица внимателно до пълното им омесване
3-ти блат
- 300 г малиново пюре загряваме
на слаб огън. Разтваряме в 50 мл вода желатина. Слагаме на слаб огън да се
разтопят кристалите. После внимателно наливаме топлото малиново пюре.
Разбъркваме добре, изливаме във 20 см форма и оставяме за3-4 часа в хладилник
да желира.
Огледална глазура – Разтворете
желатина в 50 мл вода. В подходящ съд загрейте глюкозата, захарта и 50 мл
вода. Течността не трябва да кипва, да бъде гореща и захарта да се
разтопи.
В друг съд на водна баня разтопете шоколада и омесете с подсладената сгущенка.
Омесете добре. Не трябва да има мехури. После внимателно прибавете сместа с
глюкозата и малиновия топинг.
Разбийте с телена бъркалка / не трябва да се появява пяна/, сложете желатина и
сладкарската боя. Оставете в хладилник да престои 18 часа. Направих глазурата
преди да почна тортата и оставих в хладилник.
Крокант – водата и захарта се карамелизират на умерен огън без да
се бърка докато стане светло кафяв цвета. Излива се върху намазан с мазнина съд
или алуминиево фолио. Направете фигурки по Ваше желание.
Сглобяване
на тортата – На дъното на форма с диаметър 24 см, с падащи стени се
слага изпечения тестен блат. Сиропира се с ментов сироп. След това се залива с
1 вия блат със смелените орехи. Оставя се в хладилник за около 4 часа да
желира. После полагаме внимателно блата от желираното малиново пюре. Веднага
заливаме с 2-рия блат с карамеления сос. Оставяме отново в хладилник да стегне
тортата.
Преди да се залее тортата – огледалната глазура се загрява на слаб огън до 40
градуса при постоянно бъркане. Тортата се вади в последния момент от хладилника.
Слага се върху подходяща решетка с по широк съд отдолу. Глазурата се сипва
бавно отгоре с кръгообразни движения започващи от центъра й. Украсява се с
фигурки от крокант и малини. Оставя се в хладилник да престои още 4-5 часа.
Добър
апетит!