Продукти: Бяло брашно -260 г, растително масло – 200 мл, моркови ,
почистени – 250 г, захар – 150 г, яйца – 4 бр. L, бакпулвер – 7 г, ванилия – 0.4 г, сол –
1 щипка, какао на прах – 15 г .
За заливка – 100 г черен или млечен шоколад, 50 мл течна
сметана, 30 г краве масло.
Начин
на приготвяне: Разбийте яйцата с пудрата захар до хомогенна
смес. Прибавете постепенно при постоянно бъркане растителното масло, пасираните
моркови, омесените с пресятото брашно ванилия, сол и бакпулвер. Бъркайте докато
се появят мехурчета отгоре на сместа. Отделете ½ ч.ч. от нея и омесете с
какаото. Първо прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за печене тази част
от сместа без какаото, след това налейте другата. /Използвах форма за кекс./
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса – първо само на долен
реотан 20 мин., след това включете и горния реотан. Печете още 20 мин.
Проверете с дървена клечка дали е изпечен добре кекса. В зависимост от фурната ви
може да се наложи да се допече още 5-6 мин. Пекох на 2 ро долно ниво от 5 нива
във фурната.
Извадете и оставете да се изстуди.
Шоколадова
смес
– Загрейте на слаб огън сметаната, прибавете начупения на дребни парчета
шоколад и разбъркайте докато се разтопи и оформи хомогенна смес. Накрая сложете
маслото. Разбийте. Залейте веднага студения кекс. Оставете на хладно да стегне.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар