Продукти: 2.5 кг къпини, 2 кг захар, 2 ч.л. лимонтозу,
600 мл вода.
Начин
на приготвяне: Подбирате
добре узрели плодове. Измивате къпините със студена вода. Слагате
ги в съд, леко намачквате и насипвате върху тях 2 кг захар. Оставяте да престоят така 24 часа, като ги
бъркате периодично. Съдът не трябва да е затворен, а да е покрит с тензух или
гъста мрежа. След това прехвърляте на нагревателен уред и заливате малините с
600 мл вода. Разбърквате. Като заври, държите 13 мин. на огъня. Ако се появи
пяна, махате я с решетъчна лъжица. Накрая слагате лимонтозу и бъркате още около
1 мин. да се разтвори. Сваляте от огъня, прецеждате през марля /гъсто сито/
течността и пълните докато е гореща течността в затоплени шишета. Стерилизирате
ги 5 мин. Готово.
Сварените оцедени къпини ползвате за смути. Съхранявате на тъмно и хладно място /мазе/.
При употреба разреждате - на 1 част сироп 6 -8 части
минерална, обикновена или газирана вода.
Добър апетит!
Сварените оцедени къпини ползвате за смути. Съхранявате на тъмно и хладно място /мазе/.
Добър апетит!
Страхотен сироп! Ще чакам дъщерята да обере служебната къпина:)
ОтговорИзтриванеОбаче имам проблем с изваряването, нямам подходящ съд.
Благодаря Веси! Ще ти трябва тенджера 5 л и всичко ще бъде ок.
ИзтриванеНе тормози щерката, мама трябва да си знае работата. Поздрави!
Ааа, тя само бере къпината, че е на тяхното работно място, със зетя и цяло тято носи къпини, миналото какво ли не правих, то вино, то оцет, сок обаче не съм.
ОтговорИзтриванеЗаляти със захарта, къпините трябва да престоят 24ч в хладилник или не е нужно?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеНе е нужно да бъдат в хладилник. Дори е хубаво да престоят на по топло място. Аз ги държа на терасата, но не на пряка слънчева светлина. Покрити с тензух или мрежа, като 3-4 пъти ги разбърквам през няколко часа. Поздрави!