Продукти: 500 г пилешки воденички, 250 г бял ориз,
1 глава лук, 650 мл вода / пилешки или зеленчуков бульон/, 80 мл олио, ½ ч.л. смлян
чер пипер, 100 мл бяло вино, 1 дафинов лист, 2 ч.л. сол, 3-4 щипки шафран, ½ ч.л.
стрита чубрица, 2- 3 скилидки чесън, 1-2 щипки мащерка, 1-2 щипки розмарин.
10 зърна черен пипер
Начин
на приготвяне: Измиваме добре на студена течаща вода
воденичките. В тенджера наливаме 1 л вода, 100 мл бяло вино, слагаме 1 дафинов
лист, зърната черен пипер, 1ч. л. сол и 2- 3 скилидки чесън. Като заври водата
пускаме воденичките и ги сваряваме на умерен огън. Отнема около 1 ч. – 1ч. и 15
мин. под похлупак /в зависимост какви са воденичките/.
След това ги прецеждаме и нарязваме на дребни парчета.Оризът премиваме няколко пъти със студена вода, после накисваме за 20 мин. Оцеждаме.
В дълбок тиган загряваме 80 мл олио. Запържваме последователно за по около 2 мин. нарязаният лук, добавяме воденичките и накрая подсушения ориз. Наливаме горещата вода /вместо част от нея можете да сложите от бульона в който са се варили воденичките/, смления черен пипер, шафрана, 1 ч.л. сол, чубрицата, мащерката и розмарина. Когато кипне, прехвърляме в тавичка и печем във фурна /предварително загрята на 180 градуса/ около 30 -35 мин. До пълното поемане на течността от ориза.
Добър
апетит!
В
зависимост от „пилешките воденички“ времето
за термична обработка до тяхната готовност може да е различно от гореуказаното.
Разкошно, поне за мен, децата отказват воденички, а мъжО го научих ще, не ще:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря! И на мен много ми допадат.
ИзтриванеПоздрави!