Продукти:
1
ч.ч. /200мл/ бял ориз, 3 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. краве масло /неразтопено –
50 г/, 2 с.л. зехтин за готвене, 1 ч.л. сол – равна, щипка шафран или смлян черен пипер, 300 мл горещ пилешки бульон.
Начин
на приготвяне: Премийте на студена течаща вода ориза 3-4
пъти и го накиснете в 250 мл гореща вода
за 15-20 мин. Оцедете.
Натрошеното фиде запържете в сгорещената мазнина /краве масло и зехтин/ за 2
мин., докато стане кафеникаво. Прибавете оцедения
ориз и солта. Пържете още около 5 мин., при постоянно бъркане докато ориза
стане „стъклен“. После излейте отгоре горещият
бульон, сложете щипка шафран или черен пипер и разбъркайте с дървена лъжица.
Намалете огъня на слаб и захлупете с капак. Щом оризът поеме течността,
изключете нагревателния уред. Махнете капака, покрийте отгоре с кърпа и сложете обратно капака. След
15 мин. ориза и фидето са готови за консумация.
Добър
апетит!
Може
към ястието да се добавят зеленчуци, запържено месо, но това е въпрос на вкус.
Въобще много приятна рецепта от турската кухня. Аз го обичам натюр. J
Няма коментари:
Публикуване на коментар