сряда, 18 януари 2017 г.

Супа със смляно месо и сметана


 
В студено време, това ми е любимата супа заедно с шкембе чорбата.

Продукти: 400 г смляно свинско месо /кайма/, 30 г пушен бекон, 500 г картофи, 100 г моркови, 20 г целина – глава /1 резенче/, 1 стрък праз лук /по голям/, 150 мл течна животинска сметана, 80 мл растително масло, 2 бр. дафинов лист, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. смлян чер пипер, ½ връзка пресен магданоз /накълцан на ситно/, 20 г топено сирене /по желание/, 1 л и 500 мл гореща вода, сол 1 ч.л. с връх или на вкус.
Брашно за овалване на смляното месо.

 
Начин на приготвяне: В загрятата мазнина запържваме за 3-4 мин. нарязаните праз лук, целина и морков. Наливаме гореща вода. Слагаме нарязаните на дребно обелени картофи и оваляните в брашно топчета смляно месо. Пускаме дафиновите листа и варим на умерен огън под похлупак 30мин., докато се сварят зеленчуците и месото.
Поръсваме с останалите подправки, посоляваме, прибавяме нарязаният бекон и топеното сирене. Разбъркваме докато последното се разтопи напълно. Нека супата се вари още 5 мин. Сваляме от огъня, изчакваме течността да поизстине и сипваме на тънка струйка сметаната в супата. Бъркаме постоянно. Сметаната трябва да бъде на стайна температура. Захлупваме. Да постои супата така 10-15 мин.
Преди поднасяне можем да задушим във врящо олио малко смлян лют червен пипер и с него да залеем отделните порции.

Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар