петък, 25 ноември 2016 г.

Тиквен хляб


 

Продукти: Бяло брашно – 450 г, царевично нишесте – 50 г, тиквено пюре – 220 г, растително масло – 30 мл, прясно мляко – 125 мл, сол – 12 г, захар – 30 г, суха мая – 4 г /1,5 ч.л/, белени тиквени семки – 20 г .
Брашно за премесване. Олио за намазване на тавичката за печене. Вода- 150 мл .

Начин на приготвяне: Бялото брашно пресяваме два пъти. Омесваме със солта, захарта и царевичното нишесте. Растителното масло /олио/ разбиваме с тиквеното пюре и така прибавяме към брашното. Топлото мляко омесваме със сухата мая. Оставяме леко да набъбне на топло и слагаме при брашното. Накрая добавяме суровите тиквени семки /ако желаете можете да ги запечете няколко минути във фурната/.
Слагаме всичко в хлебопекарната и замесваме тесто. Който желае, може и ръчно да си го замеси тестото. Оставяме го в нея да втасва там - за около 60 мин.
След това премесваме /изкарваме му въздуха J/. Прехвърляме го в намазнена тавичка и 45 мин. на топло да втасва още веднъж /да удвои обемът си/.
Изпичаме хляба за 35 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор. Слагаме вътре във фурната отделно една малка тавичка със 150 мл вода. Накрая, някъде около 28-30 мин от печенето покриваме с фолио.


Готовият хляб оставяме да изстива на решетка, като го изваждаме от тавичката в която е бил печен.

Добър апетит!

 

2 коментара:

  1. Чуден е!
    Преди време правих питки с тиквено пюре, много мекички и пухкави се получиха!

    ОтговорИзтриване