Една
рецепта от турската кухня, но малко побългарена.
Продукти: 1 и
½ ч.ч. булгур, 3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 2 домата,
2 с.л. домашна лютеница /едромляна/, 1 и ½ ч.л. сол, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1
с.л. смлян сладък червен пипер, 2-3 щипки смлян лют червен пипер, по 1 с.л.
накълцан пресен магданоз и джоджен, 2-3 щипки захар.
3 и ½ ч.ч. вряла вода.
Начин
на приготвяне: Измийте и подсушете булгура. Зеленчуците
нарежете на дребно. Доматите попарете със вряла вода, обелете и тогава
нарежете.
В дълбок тиган с дебело дъно загрейте зехтина. Запържете
на умерено силен огън за около 5 мин. лукът, после добавете нарязаните морков и
чушка. Запържете още 5 мин. Сложете нарязаният домат със захарта и лютеницата.
Пържете около 3-4 мин. и накрая
прибавете булгура, солта и подправките /без джоджена и магданоза/.
Бъркайте още около 5 мин. и налейте врялата вода (тя трябва да покрива булгура
с 1,5-2 сантиметра). Намалете огъня на умерен /слаб/ и захлупете. Нека се вари около
15 мин. докато булгура поеме напълно водата. Поръсете с джоджен и магданоз,
разбъркайте и отнемете от огъня. Нека ястието постои още 15 мин. захлупено.
Готово.
Добър
апетит!
Аз
лично към гореописаните подправки добавих по няколко щипки куркума и кимион. Понякога
добавям и 2 с.л. стафиди. – въпрос на вкус. Сервирах с пържени наденички.
С пържени наденички |
Иван,
ОтговорИзтриваненавремето моята баба много готвеше булгур.Почти през цялата зима и правеше също и десерт - булгур със сушени плодове.Много вкусен е, днес повече се използва ориз и други зърнени.Обаче булгурът, както и просото са много вкусни.Чудесно ястие.
Поздрави !
Благодаря! Булгурът наистина е много вкусен. В определени ястия го предпочитам пред ориза.Поздрави!
ИзтриванеЗа мен последната порция, моля:)
ОтговорИзтриванеЗнаеш ти.............! Поздрави!
Изтриване