сряда, 23 ноември 2016 г.

Булгур със зеленчуци


 

Една рецепта от турската кухня, но малко побългарена.

Продукти: 1 и ½ ч.ч. булгур, 3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 2 домата, 2 с.л. домашна лютеница /едромляна/, 1 и ½ ч.л. сол, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. смлян сладък червен пипер, 2-3 щипки смлян лют червен пипер, по 1 с.л. накълцан пресен магданоз и джоджен, 2-3 щипки захар.

3 и ½ ч.ч. вряла вода.

 
Начин на приготвяне: Измийте и подсушете булгура. Зеленчуците нарежете на дребно. Доматите попарете със вряла вода, обелете и тогава нарежете.
В дълбок тиган с дебело дъно загрейте зехтина. Запържете на умерено силен огън за около 5 мин. лукът, после добавете нарязаните морков и чушка. Запържете още 5 мин. Сложете нарязаният домат със захарта и лютеницата. Пържете около 3-4 мин. и накрая  прибавете булгура, солта и подправките /без джоджена и магданоза/. Бъркайте още около 5 мин. и налейте врялата вода (тя трябва да покрива булгура с 1,5-2 сантиметра). Намалете огъня на умерен /слаб/ и захлупете. Нека се вари около 15 мин. докато булгура поеме напълно водата. Поръсете с джоджен и магданоз, разбъркайте и отнемете от огъня. Нека ястието постои още 15 мин. захлупено. Готово.

Добър апетит!

Аз лично към гореописаните подправки добавих по няколко щипки куркума и кимион. Понякога добавям и 2 с.л. стафиди. – въпрос на вкус. Сервирах с пържени наденички.
 
С пържени наденички
 

4 коментара:

  1. Иван,
    навремето моята баба много готвеше булгур.Почти през цялата зима и правеше също и десерт - булгур със сушени плодове.Много вкусен е, днес повече се използва ориз и други зърнени.Обаче булгурът, както и просото са много вкусни.Чудесно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Булгурът наистина е много вкусен. В определени ястия го предпочитам пред ориза.Поздрави!

      Изтриване
  2. За мен последната порция, моля:)

    ОтговорИзтриване