Продукти: 1
кг телешки език, 300 г пресни гъби, 150 г лук, 100 г орехови ядки, 250 мл течна
животинска сметана – 30 – 35% масленост, 2-3 големи скилидки чесън, 80 г краве
масло, 1 ч.л. равна сол, пресен магданоз, смлян червен и черен пипер за
поръсване.
Вода за варене на езика.
Начин
на приготвяне: Измитият телешки език заливаме със студена
вода. Слагаме на силен огън и кипваме. Варим няколко минути докато се надигне
пяната. Изливаме врялата вода и премиваме езика със студена вода. Слагаме
отново в съд за варене и заливаме с ВРЯЩА вода да покрие езикът поне 2-3 см .
Захлупваме и варим на умерен огън под похлупак около 45 мин. Периодично
отхлупваме да видим дали се е появила пяна. Ако има такава я почистваме с
решетъчна лъжица.
Свареният език оставяме да се охлади напълно и почистваме
от кожата. Нарязваме на едри парчета /кръгчета по 1 см дебелина/.
Гъбите и лукът нарязваме на колелца и запържваме на
умерен огън в кравето масло. Скилидките чесън и ореховите ядки счукваме докато
се омаслят ядките /не ги смилайте/ и получи еднородна смес. Заливаме ги със
сметаната.
В съд за печене подреждаме първо нарязаният език, върху
него запържените гъбите и лук, заедно с отделената при пърженето им течност,
най отгоре омесените сметана, орехи и чесън.
Слагаме се пече на СЛАБА ФУРНА /сметаната не трябва да кипи/ за
около 20 мин. Изваждаме, посоляваме на вкус, поръсваме с малко смлян черен и
червен пипер, прясно накълцан магданоз. Сервираме топло ястието.
Добър
апетит!
П.П.
Приготвих ястието изцяло на котлон в дълбок тиган с похлупак. Като след като подредих всички продукти варих на слаб огън още 25 мин. вместо да пека във фурна. Бърках периодично да не заври сметаната.
Ако бульонът е много гъст при печенето можете да налеете малко вода от която се
е варил езикът. Аз нарязах орехите на дребни парчета и пресовах чесновите ядки.
Така ми беше по лесно да ги счукам. Поръсих със смлян лют червен пипер.
Удоволствието беше пълно, допълнено с червено вино.
Времето
за варене и продуктите са дадени за 1 кг телешки език.