събота, 28 май 2016 г.

Полента на фурна


 

Полента (на италиански: Polenta) е традиционно италианско ястие, приготвено от царевично брашно. При нас е известно като качамак, в Румъния като мамалига.  Популярно ястие е също в Швейцария, Хърватия и Словения.
Традиционната полента се приготвя след смесването на гореща вода и царевично брашно в медно котле, след което се бърка в продължение на 40 минути или докато не се сгъсти достатъчно, за да се държи на лъжицата. След това се поставя на поднос, разрязва се на парчета и се поднася на масата. Обикновено в италианската кухня се използва като гарнитура или в качеството на самостоятелно ястие с различни добавки - гъби, месо, колбаси, аншоа и други, в пържен или запечен вид.
Освен мека полента има и твърда, както и сладка.
Ще Ви предложа малко по различен начин на приготвяне.

 
Продукти: 700 мл вода, 190 г царевичен грис за качамак, 1 равна ч.л. сол, 1 с.л. краве масло, 100 г сирене „Пармезан“, 1 с.л. сушени домати, 2 скилидки чесън, 2 големи яйца /ХL/, 100 г зелени листа от млад спанак, 2 стръка зелен лук, 2-3 щипки смлян черен пипер.
Олио за намазване на тавата

 
Начин на приготвяне:

Залейте с вряла вода спанака и оставете захлупен за 30 мин.
Извадете и оцедете.
 Кипнете водата с маслото и солта. След това добавете на тънка струйка царевичния грис и бъркайте около 90 сек. на слаб огън. Сместа трябва да започне съвсем леко да се отделя от стените, но да стои като „кексово тесто“. Отнемете от огъня. Прибавете последователно, при постоянно бъркане с дървена лъжица – разбитите на пяна жълтъци, настърганото сирене, пресованите скилидки чесън, нарязаните на лентички листа спанак, нарязаният на много ситно лук, нарязаните на дребно сушени домати и черният пипер. Накрая, вече в поизстинала смес сложете внимателно разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте отдолу нагоре внимателно с дървена лъжица.
Сипете всичко в намаслена тава и печете около 20 мин. на 220 градуса до приятно зачервяване.
Извадете, изчакайте да поизстине, нарежете.

Можете да сервирате със сос направен от кисело мляко, настърган пармезан, пресовани скилидки чесън, пресен копър и зехтин.
Понякога добавям в сместа за печене 180 г нарязан бекон.

Добър апетит!

 

1 коментар: