Това
е английски сладкиш, наподобяващ сладък салам. Има най различни версии в
продуктите, но два от тях са основни – бисквити и шоколад. Ето една от версиите му.
Приготвя се бързо и лесно. Само после чакането да стегне в хладилника е
мъчително J.
Продукти:
Блат - 250
г обикновени бисквити, 200 г черен шоколад, 125 г краве масло, 150 мл златен
сироп /70 мл петмез и 70 мл течен акациев мед/, 70 г стафиди, 70 г нарязани
фурми, 4 с.л. ром, кората на един малък портокал, 1 пакетче ванилия. Заливка – 100 г млечен шоколад с бадеми, 100 г бял шоколад, 4 с.л. течна сметана
Начин
на приготвяне: Нарязаните на дребно фурми, стафидите и рома
се омесват и захлупват в съд.
През това време се натрошават бисквитите на дребно /може
и на едро, според вкусът Ви/.Кравето масло, натрошеният черен шоколад и златния сироп /меда и петмеза/ на слаб огън се разтопяват и объркват докато се получи еднородна смес. Кората на портокала се настъргва на дребно ренде.
После всички продукти се омесват и слагат в намазнена форма. Оставят се в хладилника на студено да стегне за 1 час.
Млечният и белият шоколади се разтапят на слаб огън с по две с.л. сметана. След това се вади формата със стегналият блат от хладилника. Залива се първо с млечния, после с белия шоколад и се размесва с дървена пръчица да се получи мраморен ефект отгоре.
Трябва да престои всичко още поне 2 часа в хладилник.
Добър
апетит!
златен сироп /golden syrup/ |
Прекрасен и лесен , много ефектен сладкиш.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря! Наистина е много лесен за направа и вкусен. Хубава вечер! Поздрави!
ИзтриванеСупер, това е само за мен, но мисля, че и другите у дома ще го оценят подобаващо. Сега ако кажеш и от къде да си купя този златен сироп...:), май не съм го мяркала по рафтовете.
ОтговорИзтриване