Начин
на приготвяне: Подбираме добре узрели плодчета боровинки. Почистваме
и измиваме. Слагаме ги в дълбок мрежест гевгир /сито/, стоманен. Потапяме ги
няколко пъти за около 20 сек. във вряща вода да поомекнат. Оставяме настрана да
се оцедят.
Захарта с 200 мл вода /може да използвате от тази в която
сте потапяли боровинките/ слагаме на силен огън и бъркаме докато се разтопи
захарта. Прибавяме боровинките и намаляваме на умерен огън. Варим около 35-45
мин. , до желаната гъстота. Ако се появи пяна, внимателно я отстраняваме с
решетъчна лъжица. Стараем се максимално рядко, с дървена лъжица да бъркаме сладкото.
Накрая слагаме лимонтузуто, бъркаме и снемаме след 2 мин.Пълним в бурканчета максимално догоре, запечатваме и обръщаме с капачките надолу.
Съхраняваме на хладно и тъмно място.
От указаното количество продукти се получават 3 бр. бурканчета омния 400 сладко.
Добър
апетит!
Леле мале!
ОтговорИзтриванеДа пазя ли бурканче?
Изтриване