четвъртък, 4 юни 2015 г.

Сироп от ягоди


 
Продукти: 2 кг. добре узрели ягоди, 2 кг. захар, 400 мл. вода, 2 ч.л. лимонтузу.

Начин на приготвяне: Измивате добре със студена течаща вода ягодите. Почиствате от дръжките и листенцата. Подреждате в дълбок емайлиран или стъклен съд. Засипвате със захарта и наливате водата. Оставяте 12 часа на хладно захлупени. Бъркате периодично с дървена бъркалка да се разтопи захарта.
След това слагате на огъня да се вари докато ягодите сменят цветът си на светъл – около 13 мин. Не трябва да има пяна, ако се появи я отстранете. Прецедете през цедка /тензух/ всичко. В полученият сок /течност/ сложете лимонтузу и варете още 3 мин. После веднага напълнете в затоплени стъклени бутилки и оставете легнали да изстинат. Готово!
Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Наздраве!

За дълготрайност можете за стерилизирате 10 мин. бутилките със сиропа. Но при мен са издържали по година в мазето без стерилизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар