Около 2 ч.ч.
вода за заливане.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в
добре загрятата мазнина /олио/ за няколко минути, докато стане „стъклен“
Прибавят се – каймата накъсана на малки „парцалчета“, почистеният, измит и
подсушен ориз. Разбърква се ,да се надроби каймата“ и добавя водата. Намаля се
огънят на умерен и периодично се бърка, докато оризът поеме водата. Сваля се от
огъня. Прибавят се подправките, пресованият чесън и солта. Всичко се разбърква
много добре.
Ако сте си набрали свежи лозови листа, то е нужно леко те да се попарят в слабо подсолена гореща вода – потапят се за кратко време. Това се прави да могат по-лесно да се навият сармите.
Във всяко листо се поставя по лъжица от плънката и се завива стегнато на руло.
После се нареждат така оформените сарми плътно една до друга в тенджера. Заливат се с вода, колкото да ги покрие – около 2 ч.ч., и се затискат с обърната чиния, за да не се развият докато се варят. Сваряват се на тих огън за около 30 минути /от завиране на водата/ под похлупак, докато водата изври /поеме от ориза/.
Ако сте си набрали свежи лозови листа, то е нужно леко те да се попарят в слабо подсолена гореща вода – потапят се за кратко време. Това се прави да могат по-лесно да се навият сармите.
Във всяко листо се поставя по лъжица от плънката и се завива стегнато на руло.
После се нареждат така оформените сарми плътно една до друга в тенджера. Заливат се с вода, колкото да ги покрие – около 2 ч.ч., и се затискат с обърната чиния, за да не се развият докато се варят. Сваряват се на тих огън за около 30 минути /от завиране на водата/ под похлупак, докато водата изври /поеме от ориза/.
Лозови сармички сервирани с прясно сирене и пържени тиквички |
Сервират се с кисело мляко, или млечен чеснов сос.
Добър
апетит!
Ч.ч = 250 мл .
О, как обичам такива сърмички, но рядко си намирам лозови листа, не смея да купувам, че ги пръскат.
ОтговорИзтриване