Продукти: 350- 400 г козунак, 400 мл инстантно кафе, 25 г захар.
За крема: 500 мл прясно мляко, 200 г заквасена сметана, 250 г Маскарпоне, 180 г захар, 40 г нишесте – лимон,150 г подсладена „Сгущенка” / кондензирано мляко/, 2 бр. ванилии, 2 с.л. ликьор „Амарето”.
Начин
на приготвяне:
Крем: 350
мл мляко с половината от захарта слагаме на нагревателния уред да се сгорещи на
умерен огън. Нишестето омесваме с
останалата захар и 150 мл хладко мляко. Прибавяме ванилиите и ликьора.
Гледаме да няма бучици. След като заври млякото, прибавяме размитото нишесте.
Бъркаме постоянно докато се получи гъст крем. Сваляме от огъня. Оставяме да
изстине напълно.Разбиваме с телена бъркалка маскарпонето, след това добавяме при постоянно бъркане сметаната, изстиналият крем нишесте и накрая сгущенката. Объркваме до гладка смес.
Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см . Изстиналото кафе омесваме с 25 г захар. Топим козунака в него и редим половината на дъното на съд. Заливаме с 1/2 част от крема. След това още един ред накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.
При поднасяне поръсваме с настърган шоколад.
Маскарпоне |
Сгушенка |
Добър апетит!
Чудесен сладкиш се е получил.Благодаря за идеята за оползотворяване на останал сух козунак.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Наистина е преркасен, Ванка, страшно сочен и апетитен изглежда! И кремът е чудо!
ОтговорИзтриванеПоздрави. :)