Продукти: 1 и 1/3 ч.ч. /200мл./ бяло брашно, 500 мл вода, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 с.л. мед, 30 г краве масло.
Начин
на приготвяне: Предварително се приготвя сироп от водата,
захарта, меда и ванилията. Вари се около 10 мин. на умерена температура и се оставя
да изстине, но не напълно, а да е леко топъл.
В тенджера /тиган/ с дебело дъно на умерена температура
се запича пресятото брашно докато покафенее леко. Бърка се постоянно. После
постепенно заливаме с топлия сироп, бъркайки с телена бъркалка, да не се
получат бучици. Бърка се до гладка смес и леко сгъстяване. Прибавя се маслото и
отново се бърка до еднородна смес. Отнема се от огъня.Разпределя се в чинийки /чашки/ и оставя да изстине няколко часа на студено да стегне. Може да се пропусне тази процедура и да се консумира непосредствено след изстиването – около 20 мин.
Това
е базовата основа. Вместо вода може да се използва прясно мляко. Количеството
вода може да бъде различно, в зависимост дали искате кашата да бъде по гъста
или по рядка. В сиропа може да се добавят различни ароматизатори, прясно
изцедени сокове от цитрусови и други плодове. Преди да бъде разсипана в чашки /чинийки/ в кашата може да се сложат попарени, изцедени сушени плодове, стафиди, леко препечени и натрошени орехи.
Добър апетит!
След като е престояла 24 часа в хладилник. Сервирана с топинг. |
Добър апетит!
Това нещо е много, много вкусно. Спомням си, че съм хапвала нещо подобно, но не приготвено от моята баба или майка, а от някоя съседка. Интересна рецепта, която с радост ще изпрабвам още довечера!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Поздрави!
Благодаря!
ИзтриванеТази рецепта ми напомни за безгрижните отминали години и доброто старо време. Както и за много любими хора, които не са вече между нас. Царство им небесно! Поздрави!
Аз никога не съм опитвала, но запазвам за проба, страшно ме заинтригува, а и изглежда толкова сладко! Като всичко от ръцете на баба. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ванка!
Благодаря! От баба е всичко вкусно, както се казва. :) Поздрави Гери!
ИзтриванеВанка, прав си, че е голяма вкусотия!! Моята баба я правеше с петмез от дини и й казваше домашна халва и няма да казвам какъв вкус и аромат имаше - на лято, леко карамелено, просто великолепно!! Колко ми липсва!! Не че не зная технологията и не мога да я приготвям (правила съм я много пъти), но вече на село никой не прави петмез от дини, а това е нещото, което прави вкуса й уникален (поне за мен)!! Благодаря ти, Ванка, за идейката да си припомним бабините гозби :)!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави празници!!
Здравей Руми!
ИзтриванеАз, след като е готова я поднасям залята с петмез, някакво сладко - лично предпочитам от праскови, или топинг.
Поздрави и Светли Великденски празници!