Супа от коприва и прясно сирене
Необходимите продукти: 400 гр. връхчета на свежа коприва,1 и 1/2 супена
лъжица брашно, 4 средни стръка пресен
лук, 1 стрък пресен чесън, 1 морков, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици
олио, 2 супени лъжици с връх ориз, 100 мл. доматен сок / 1 домат, обелен и
настърган на едро ренде/, 1 супена лъжица джоджен, 1 супена лъжица пресен
магданоз, 1 чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, 1 чаена лъжица мащерка,
сол на вкус, 1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок, 150 – 200 гр. прясно сирене /за
предпочитане овче/, става и с нормално узряло.
Картоф по желание
Начин на приготвяне: Коппривата
се измива и попарва с 1 литър вряла вода. След 10 мин. оцежда и нарязва на
дребно. На умерен огън в мазнината се задушават ситно нарязаните морков, лук и
чесън. След това се добавя пресятото брашно,червен пипер и малко вода. Слага
се копривата. Задушава се. Налива се
1 л и 500 мл. гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя
се ориза / евентуално нарязаният картоф/. След 15 мин.
добавяте доматеният сок. Вари се още
около 15 мин. Накрая / 5 мин. преди да снемем от огъня/ се слагат сол на вкус,
черният пипер и накълцаните джоджен, мащерка и магданоз. Готовата супа се сваля
от огъня. Поръсва се с натрошеното сирене. Оставя се да престои 4-5 мин. и застройва
с едно разбито с лимоновият сок яйце.
Оставете захлупена супата
още 10-15 мин. Сервирайте.
Добър апетит!
Не съм правила такава супа с прясно сирене и за мен е изненада.Интересно предложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря! Ще Ви допадне супата, ако обичате зелении и прясно сирене през този сезон. :) Поздрави!
ИзтриванеВанка, макар и да не я приготвих точно като теб, стана прекрасна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
И аз благодаря за доверието! Поздрави!
Изтриване