четвъртък, 2 април 2015 г.

Супа от коприва и прясно сирене


 
Необходимите продукти: 400 гр. връхчета на свежа коприва,1 и 1/2 супена лъжица брашно,  4 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 морков, 2 супени лъжици зехтин и 2 супени лъжици олио, 2 супени лъжици с връх ориз, 100 мл. доматен сок / 1 домат, обелен и настърган на едро ренде/, 1 супена лъжица джоджен, 1 супена лъжица пресен магданоз, 1 чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, 1 чаена лъжица мащерка, сол на вкус, 1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок, 150 – 200 гр. прясно сирене /за предпочитане овче/, става и с нормално узряло.
Картоф по желание

 
Начин на приготвяне:  Коппривата се измива и попарва с 1 литър вряла вода. След 10 мин. оцежда и нарязва на дребно. На умерен огън в мазнината се задушават ситно нарязаните морков, лук и чесън. След това се добавя пресятото брашно,червен пипер и малко вода. Слага се   копривата. Задушава се. Налива се 1 л и 500 мл. гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя се ориза / евентуално нарязаният картоф/. След 15 мин. добавяте доматеният сок.  Вари се още около 15 мин. Накрая / 5 мин. преди да снемем от огъня/ се слагат сол на вкус, черният пипер и накълцаните джоджен, мащерка и магданоз. Готовата супа се сваля от огъня. Поръсва се с натрошеното сирене. Оставя се да престои 4-5 мин. и застройва  с едно разбито с лимоновият сок яйце.
Оставете захлупена супата още 10-15 мин. Сервирайте.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Не съм правила такава супа с прясно сирене и за мен е изненада.Интересно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще Ви допадне супата, ако обичате зелении и прясно сирене през този сезон. :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Ванка, макар и да не я приготвих точно като теб, стана прекрасна.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване