Една идея за гарнитура към печеното агнешко
месо по празниците.
Продукти: 600 г пресен спанак, 2/3 ч.ч. /250мл/ ориз,1
к.ч. булгур, 1 к.ч. олио – около 70 мл., 1 връзка пресен лук, 1 стрък зелен
чесън, 1 малък домат, обелен, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан
пресен магданоз, 1 морков, 1-2 щипки захар, 1/3 ч.л. смлян черен
пипер, щипка мащерка, сол на вкус – 1 ч.л.
Приготовление:
Булгурът го накисваме в малко студена вода, колкото да го покрие 30-40 мин.
преди приготвяне на ястието.
Загряваме олиото малко над средната
температура в по дълбок и голям тиган. Задушаваме в него нарязаните лук, чесън
и морков. Прибавяме измитият и подсушен ориз. Когато стане „стъклен” добавяме
ситно нарязаният домат / омесен със захарта/,оцеденият булгур и нарязаният на
лентички спанак. / от спанака запазваме 3-4 свежи листенца/. Още
около минута задушаваме на умерена температура. Наливаме около 3 ч.ч.
топла вода. След като кипне водата, държим около 5 мин. на огъня при периодично
разбъркване. После прибавяме джоджен, магданоз, мащерка,
листенца спанак, черният пипер и солта.
Прехвърляме в затоплена тавичка. Печем в предварително загрята фурна
на 180- 200 градуса още около 20 мин. докато водата в съда се изпари и
запече оризът.
Сервираме като гарнитура към печено агнешко.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар