Продукти:
Блат - 2 бр. яйца, 3 ч.ч. /200мл./ бяло брашно, 1 ч.ч. орехови ядки, 3 с.л. мед, 1
ч.ч. захар,150 гр. краве масло, 1 ч.л. с връх сода за хляб, 1 ч.л. оцет, 2 бр.
ванилия на прах.Крем – 2 бр. яйца, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. с връх брашно, 400 мл. прясно мляко, 1 с.л. с връх какао,1-2 ч.л. коняк, 200 гр. краве масло.
300 мл. сладък чай за сиропиране на блатовете.
За поръсване - 1ч.ч. смелени орехи, 50 гр. шоколад.
Начин на
приготвяне:
Блат - Разбивате яйцата със захарта. При постоянно биене прибавяте разтопеното краве
масло, угасената в оцета сода, 3 с.л. мед, по малко, докато свърши пресятото
брашно,ванилията и накрая смелените орехови ядки. Разделяте сместа на 4 части.Върху хартия за печене, правите кръг с диаметър 20 см.. Нанасяте едната част от сместа и изпичате за около 10 мин. /докато леко покафенее отгоре/ в загрята на 175 градуса фурна. Така 4 – ри блата.
Крем – Яйцата разбивате със захарта, прибавяте брашното,коняка и млякото. Слагате на слаб /умерен/ огън и бъркате постоянно докато се сгъсти. Отнемате от огъня, слагате какаото, обърквате и оставяте напълно да изстине. Размекнатото краве масло разбивате и постепенно прибавяте млечната смес. Смесете до еднородна смес. Оставяте на хладно за 30- 40 мин. да стегне леко и отново разбивате.
Слагате блат,сиропирате със подсладен чай, после намазвате с крем и така докато свършат блатовете. Тортата намазвате с крем отвсякъде, поръсвате със смелени орехи и шоколад. Оставяте на студено в хладилник за 12-24 часа да стегне.
Добър апетит!
Честит празник, адаш! Жив и здрав!
ОтговорИзтриванеМного благодаря! За много години!
ИзтриванеЧестит Имен ден и на теб! Здраве и Щастие!
Весел празник!
Г-н Пейчев Честит Имен ден! Желая Ви здраве и много щастливи мигове покрай всички занимания! Весел празник! Савка Борисова
ОтговорИзтриванеМного благодаря! За много години!
ИзтриванеПоздрави!
Честит Имен Ден!
ОтговорИзтриванеС пожелание за много здраве и усмихнати дни!
Весел празник!
Много вкусна торта си приготвил за празника!
Благодаря Христинка!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден на теб!
Може ли да вмъкна нещо за крема. По-лесно е млечния крем да се прибавя лъжица по лъжица към масления. Прощавайте ако греша. За много години! И честит имен ден! Миа
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеБлагодаря и за много години!
"Размекнатото краве масло разбивате и постепенно прибавяте млечната смес. " - Мисля, че същото съм написал. Хубав ден!
Ванка, да ти е живо и здраво името и с гордост да го носиш, да си много щастлив и все така добър готвач!!
ОтговорИзтриванеМного хубава тортичка за този специален ден!!
Весело изкарване на празника и НАЗДРАВЕ!!
Благодаря Руми! За много години! Здраве, щастие и успехи през Новата година! Наздраве!
ИзтриванеЧестит празник, Иване! Пожелавам ти здраве и късмет!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта!
Иван, все пак и туд, дори на патерица - да ти честитя!
ОтговорИзтриванеПожелавам усмихнати делници, а празниците да са повече и все сред прекрасни хора! Здраве и късмет и на теб, и на семейството!
Отмъквам и парченце тортичка!