Според
Уикипедия Плескавица (на сръбски език: Пљескавица) е традиционно сръбско и
балканско ястие от мляно месо, изпечено на скара. Плескавицата е много
популярна в централните и западни Балкани, конкретно в Сърбия, Черна гора,
Босна и Херцеговина, Македония, където може да се намери във всяко населено
място, но неговата популярност непрекъснато расте, ставайки много популярно
ястие и в Австрия, и Германия.
Приготвянето
на плескавицата включва смесването на мляното месо със ситно нарязан кромид
лук, люти чушки, кашкавал, черен пипер и други подправки.
В
Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната
Лесковашка скара. Тази плескавица е с пикантен (лют) вкус, като каймата е смес
от телешко и свинско месо. Често при приготвянето на плескавица се добавя
каймак.
От 2007
година сместа с която се приготвя Лесковашката скара е защитена сръбска
търговска марка, а сертификат е получен от Сръбския институт за храните.
Македонската
плескавица се приготвя изцяло от говеждо месо. Хайдушката плескавица се прави
от смесено месо - говеждо и свинско месо, като може да се пълни с кашкавал
Сега ще Ви представя моят
вариант приготвен на грил тиган.
Продукти
за 1 бр. плескавица:
200 г смляно месо - 70 процента свинско, 30 процента телешко, 25 г кашкавал, 25 г пушен бекон, 25 г кромид лук, 1 малка скилидка чесън, 2-3
щипки лют червен пипер, ¼ ч.л. смлян чер пипер, 1/3 ч.л. сол.
По
желание - щипка
кимион, щипка стрита суха чубрица.
Олио
за намазване – около 1-2
с.л.
Начин
на приготвяне: Смелете месото с помощта машинка за мелене на месо. Прибавете подправките, солта, нарязаните
на ситно лук и чесън. Омесете и отново прекарайте всичко през машинката за
месо.
Беконът и кашкавалът нарежете
на дребни кубчета. Омесете ги. Разделете каймата на две равни части. От всяка
оформете кръг или овал с размера на мъжка длан /без пръстите/ – около 15-18 см .
Застелете на масата безцветно фолио, по голям от размера на плескавицата.
Положете една част от оформеният кръг /овал/ кайма, върху нея сложете сместа от
нарязаните кашкавал и бекон. След това отгоре втората част от каймата. Защипете
добре краищата на плескавицата. Загърнете с фолиото и оставете в хладилник за
около час.
Извадете, отвийте, намажете с
олио от всички страни и печете на предварително загрят на умерено силна топлина
грил тиган , около 5 мин. от едната страна, после обърнете и още 4 мин. от
другата страна.
Налейте си хубаво червено
вино и добър апетит!
Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване