Начин на приготвяне: Прясната сланина се измива със студена вода и оставя да се изцеди. Нарязва се на парчета с дължина около 25 см., ширина 12-15см. и дебелина около 4см. /два пръста/.
В подходящ съд, дъното се застила с пласт обикновена сол около 2.5 см. Върху него се редят СУХИТЕ парчета сланина, каго внимаваме отвсякъде да са покрити с дебел слой сол. Най отгоре слагаме отново сол – 2.5 см. дебелина. Оставяме на студено за 14 дни.
Изваждаме, измиваме няколко пъти със студена течаща вода осолените парчета и оставяме да се изсушат.
Обелените скилидки чесън пасираме с малко вино, омесваме всички подправки, слагаме пасираният чесън и доливаме още бяло вино да стане кашичка- не много гъста. С помощта на четка намазваме СУХИТЕ парчета сланина от всички страни и оставяме на студено и проветриво място за около 3 дни. Вече можем да консумираме.
Готовите парчета съхраняваме в хладилник, увити плътно в безцветно фолио и поставени в кесия.
Моята пропорция за подправките е 1/2 част смлян червен пипер, ¼ част стрита суха чубрица и ¼ част смлян черен пипер, кимион и чимен. Понякога слагам и по две – три щипки лют червен пипер.
За едно парче сланина се изразходва около 30-40 гр. смес подправки, но това зависи колко дебел слой ще нанесете от сместа върху сланината /все пак не се унасяйте, и тънък слой прави сланината ароматна./
Когато съхранявате сланината, може да добавите дафинов лист под фолиото.
Иване, Иване! Защо публикуваш това?! :)))
ОтговорИзтриванеНе мога да намеря сланина, а моята паприкована вече се изяде. Твоят начин е по-различен, но също така се получава вкусна сланина.
Поздрави!
Благодаря! Поздрави!
Изтриване