четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Яхния от свинско месо и леща

Продукти: 400 г нетлъсто прясно свинско месо, 400 г белени домати консерва, 1 чаена чаша /250 мл/ леща, 1 голям морков, 1 средна червена чушка, 1 резенче целина, 1 глава чесън – около 10 скилидки, 3-4 стръка пресен лук, 100 мл олио, 1 равна супена лъжица смлян червен пипер, 1-2 щипки смлян черен пипер, 1 с.л. нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, 1/2 ч.л. нарязан пресен риган, 1 ч.л. с връх сол.

Начин на приготвяне: Измивате добре лещата със студена вода. Слагате в подходяща дълбока чиния и заливате с 250 мл хладка вода.
Месото - измивате и нарязвате на дребни парчета 2-3 см . В тенджера загрявате мазнината и запържвате за 7-8 мин. нарязаното месо. След това добавяте нарязаният лук, обелените и нарязани скилидки чесън, нарязаните целина и морков. Пържите 2 - 3 мин. и поръсвате с червеният пипер. Още 60 сек., наливате вода колкото да покрие продуктите и варите на умерен огън под похлупак, докато месото се полусвари – отнема около 30-40 мин. /при натиск започва леко да се цепи/. Слагате лещата, нарязаната на къси ивици червена чушка и наливате топла вода, която да покрие продуктите 2 пръста – около 400-450 мл. Варите под похлупак 20 мин., слагате подправките, солта, нарязаните  на дребно белени домати и соса им от консервата. Още 15 мин. на умерен огън и яхнията е готова.

При сервиране можете да поръсите отгоре с малко нарязан пресен магданоз или джоджен.
Добър апетит!

3 коментара:

  1. Изглежда апетитно!
    Топличко и сгряващо в това студено, дъждовно време.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм готвила леща с месо...от снимките ми се струва, че това е грешк

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да си сигурна Весе! А не само да ти се струва! Поздрави!

      Изтриване