Продукти за 16 -20 броя.
За тестото – 125 г пшеничен грис, около 1.5
ч.ч. брашно, 100 мл студено прясно
мляко, 1 малко яйце, 2 с.л. олио, 3 с.л. захар кристал, 1-2 щипки сода
бикарбонат, 1 ванилия.Плънка – ½ ч.ч. счукани орехи, сърцевината на 1 малък лимон.
Растително масло /олио/ за пържене
За сиропиране – 1.5 ч.ч. захар, 380 мл. вода, сокът на 1 лимон.
Ч.ч. =250 мл
Начин на приготвяне:
Направете първо сиропа. Нека захарта и водата да се варят
10 минути, после прибавете сока от лимона и оставете да изстине напълно. Тесто - В дълбок съд сложете пшеничният грис, залейте го с прясното мляко и го оставете да го абсорбира – около 10-15 мин. След това добавете яйцето, захарта, растително масло и всичко се разбърква с много добре с телена бъркалка. Сложете омесените, ванилия , сода за хляб и брашно,постепенно. Може да поеме по малко или повече брашно от указаното. Трябва да се получи меко нелепнещо тесто.Оставете го да почине 20 минути.
Разточете го на лист с дебелина 2-3 мм /Аз лично разделих тестото на две части и го разточих последователно/. Счукайте ореховите ядки на дребни парчета. Лимона попарете за 15-20 сек с вряла вода и обелете кората. Очистете ципите и кожичките, и нарежете сърцевината на малки парчета.
Върху разточеното тесто ръсите счукани орехови ядки и лимон по цялата дължина и широчина. Навивате на руло, не стегнато, а да има разстояние /пролуки вътре/ , за да може да се изпържи и средата. Разделяте рулото на части с дължина 3 – 3.5 см .
Загрявате мазнината на малко над умерена температура / От 9 степени пържих на 5 –та/ и пържите отрязаните парчета от рулото изправени, от двете страни докато покафенеят. Мазнината трябва да стига почти до върхът им.
Изваждате и пускате веднага в студеният сироп, като ги обръщате периодично. После изваждате и оцеждате.
Добър апетит!
Првокатооооооооооооор!!!! Ще ме накараш сега и грис да проям!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли! Аз също не обичах гореща доматена супа. Но дайде време да си променя възгледите. Наистина е вкусотия. Малко, като вкус наподобява турска баклава с грис.Успех!
ИзтриванеМного интересна рецепта и предполагам вкусна. Не съм запозната с турската кухня, но никога не е късно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Опитайте, вкусно е!
ИзтриванеИнтересно...Веднъж правих пак по турска рецепта нещо подобно, но беше с кори за баница. Наистина корите отвътре останаха сурови и не ми хареса никак. Тук ти си споменал да не се навива стегнато, но това достатъчно ли е за да не остане глетаво отвътре, още повече е тесто, и то със сода...?
ОтговорИзтриванеЗдравей Весе! Ако изпълниш точно рецептата, парчетата ще се изпържат отвсякъде и вътре. :) содата просто е символична. Веднъж дори бях забравил да я сложа и пак станаха. Най добри са след пълното им изстиване. Но ароматът е невероятен.
ИзтриванеБлагодаря, ще се старая значи да изпълня, колкото и да ме сърбят ръцете винаги да кръшна от написаното...:))
ИзтриванеВесе, какво кръшкане? Останал съм с впечатлението, че си примерно момиче. :) Поздрави!
ИзтриванеИнтересно изглежда, но дали не стават напоени с мазнина.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Няма как да разберете, докато не опитате. :)
ИзтриванеНа вкус и цветь, товарищей неть.
Успех!