четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Банска капама

Продукти: телешко месо от гърдите – 600 г, свинско месо от гръбнака с прешлените – 600 г, една малка кокошка- 1 кг, шарена сланина с кожа – 300 г, може и бекон,2-3 бр. кървавица, кисело зеле – 2,5 кг, ориз 200 г, туршия от червено цвекло-500 г, лук 30-40 г, растително масло – 100 мл, червено вино – 100 мл, зелев сок- 100 мл,черен пипер – 3 г., 2-3 бр. дафинов лист, ½ ч.л. черен пипер - зърна, малко чубрица- 2-3 щипки. Може да се добави сол, но не по-вече от 10-15 г

Начин на приготвяне: Оризът се запържва в част от мазнината със ситно нарязаният лук,черен и червен пипер. Омесва с нарязаното зеле и цвекло /зелева смес/. В подходящ голям глинен съд, на дъното му се нарежда ½ част от сланината наразана на парчета с кожата надолу. Върху нея, нарязаното на парчета свинско месо - ½ част. След това слагаме измитата и почистена кокошка напълнена със зелева смес и оградена със зелеви сърми или със сместа. Отгоре нарязаното на парчета телешко месо. Още един пласт зелева смес, кървавицата и свинско месо. Най - отгоре останалата част от сланината с кожата нагоре. Между тези редове от месо слагаме равномерно зърна черен пипер, дафиновият лист и чубрицата.
Преди да се затвори съдът, се наливат олиото, виното и зелевият сок. Слагат се няколко цели листа от кисело зеле най отгоре, запечатва се капакът с тесто и пече на умерена фурна -170 градуса 4 часа.
След опичането му, месото се изважда в широк съд. Като в периферията му се подрежда първо, най-горният пласт месо, а в средата трябва да остане кокошката. Може да се подправи ястието при сервиране с настърган хрян.

Ако съдът в който печем е по малък – до 3 л, можем да редуцираме грамажа на месото както направих аз. Вместо цяла кокошка можем да сложим бутчетата или гърдите, като ги пълним със смес. Може още да се добави 150 г свински черен дроб, нарязан на парчета и предварително попарен.
Тук оризът го спестих.

Добър апетит!

5 коментара:

  1. Леле, Иван, засрами се и си издърпай сам ушите...По това време на годината ли се показват такива капами...Да бе почакал до Коледа, сега да рева пред монитора ли...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно, богато и мноооого, мноого вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Ееее, така не може Ванка, имай милост де!! Тези вкусотии как да ги подмине човек спокойно!! Ти ни подготвяш за Коледа май :)
    Поздрави и прекрасен ден!! Хапни и пийни и за нас!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Руми! Коледа още е далеко, но хората казват отдалеко,че да е леко. :)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване