Начин на приготвяне: Сложете свинските ребра в подходящ дълбок съд. Поръсете с черният пипер и кимиона. Пресовайте скилидките чесън и ги сложете при месото. Залейте с виното и водата, колкото да покрие ребрата. Разбъркайте и затиснете с подходящ съд отгоре. Оставете да се мариноват 8 часа. Извадете и оцедете. Отделете 1 ч.ч. – 200мл от маринатата.
В глинен гювеч /4 л/ сложете на дъното половината от нарязаната на ситно кисела зелка. Поръсете с чубрица и магданоз. Прибавете от нарязаното на ситно резенче целина.
Загрейте мазнината. Запържете леко подсушените ребърца , само да се капсулират. Прехвърлете ги при зелето в гювеча. В останалата мазнина запържете нарязаният праз лук, добавете червеният пипер и бъркайте около 60 сек., след това сложете леко размитата лютеница. Разбъркайте и изсипете върху ребърцата в гювеча. Сложете останалата част от нарязаното зеле. Налейте 200 мл от отделената марината /може да залеете и със зелев сок/. Покрийте с голям зелев лист отгоре, захлупете и печете във предварително загрята фурна на 200 градуса около 2 часа.
Извадете, прехвърлете в подходяща тава за печене, разбъркайте да се омеси всичко добре. Поръсете с малко черен пипер и печете на силна фурна – 250 градуса още 10 мин.
Ястието е готово. Изваждате от фурната, покривате с фолио и оставяте да изстине около 20 мин.
Добър апетит!
Иване, както винаги чудно ястие. От твоите публикации лъха на домашна и вкусна храна. Ето и сега усещам аромата на това великолепно ястие.
ОтговорИзтриванеБраво! При теб винаги е вкусно!
Поздрави!
Благодаря! Няма нищо по хубаво от домашният уют и вкусната храна. Поздрави!
ИзтриванеИнтересен начин на приготвяне на зеле, ще го пробвам зимата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ! Освен интересен и е много вкусен. :)
Изтриване