неделя, 12 октомври 2014 г.

Свински ребърца с кисело зеле

Продукти: 1,2 кг свински ребра, 1 кисела зелка (около 1,2 – 1,5 кг),  2 стръка праз лук – без листата, 1 с.л. червен пипер, 2 скилидки чесън,  По ½ ч.л. смлян черен пипер, кимион, чубрица, резенче целина, ½ връзка магданоз, 1-2 с.л. едро смляна лютеница. 100 мл червено вино, 3 с.л. олио или свинска мас.

Начин на приготвяне:  Сложете  свинските ребра в подходящ дълбок съд. Поръсете с черният пипер и кимиона. Пресовайте скилидките чесън и ги сложете при месото. Залейте с виното и водата, колкото да покрие ребрата. Разбъркайте и затиснете с подходящ съд отгоре. Оставете да се мариноват 8 часа. Извадете и оцедете. Отделете 1 ч.ч. – 200мл от маринатата.
В глинен гювеч /4 л/ сложете на дъното половината от нарязаната на ситно  кисела зелка. Поръсете с чубрица и магданоз. Прибавете от нарязаното на ситно резенче целина.
Загрейте мазнината. Запържете леко  подсушените ребърца , само да се капсулират. Прехвърлете ги при зелето в гювеча. В останалата мазнина запържете нарязаният праз лук, добавете червеният пипер и бъркайте около 60 сек., след това сложете леко размитата лютеница. Разбъркайте и изсипете върху ребърцата в гювеча. Сложете останалата част от нарязаното зеле. Налейте 200 мл от отделената марината /може да залеете и със зелев сок/. Покрийте с голям зелев лист отгоре, захлупете и печете във предварително загрята фурна на 200 градуса около 2 часа.
Извадете, прехвърлете в подходяща тава за печене, разбъркайте да се омеси всичко добре. Поръсете с малко черен пипер и печете на силна фурна – 250 градуса още 10 мин.
Ястието е готово. Изваждате от фурната, покривате с фолио и оставяте да изстине около 20 мин.


Добър апетит!

4 коментара:

  1. Иване, както винаги чудно ястие. От твоите публикации лъха на домашна и вкусна храна. Ето и сега усещам аромата на това великолепно ястие.
    Браво! При теб винаги е вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Няма нищо по хубаво от домашният уют и вкусната храна. Поздрави!

      Изтриване
  2. Интересен начин на приготвяне на зеле, ще го пробвам зимата.

    ОтговорИзтриване