Продукти:
Блат
–
2 бр. яйца, ½ ч.ч. брашно, 3 с.л. бадемово брашно, 1 бр. ванилия, 1 с.л. какао
/по желание/, ½ ч.ч. захар, 1 ч.л. бакпулвер.
За
сиропиране – 150 мл сок от компот или подсладено прясно мляко.
Шоколадови
блатове 3 броя
1
ви
– 200 г черен шоколад над 60 % какао, 160 мл сварено прясно мляко, 250 г
заквасена сметана, 5 г желатин, 1 с.л. с връх захар кристал по желание – 20 г .
2
ри
- 200 г млечен шоколад, 160 мл сварено прясно мляко, 250 г заквасена
сметана, 5 г желатин, 1 с.л. с връх захар кристал по желание – 20 г .
3 ти -
200 г бял шоколад, 160 мл сварено прясно мляко, 250 г заквасена сметана, 5
г желатин, 1 с.л. с връх захар кристал по желание – 20 г .
Начин
на приготвяне: Яйцата разбиваме на пяна с ½ ч.ч. захар,
прибавяме пресятото брашно, омесено с ванилията и бакпулвера. Разбъркваме добре,
после добавяме бадемовото брашно и по желание какаото.В намазнена и набрашнена тава /24 см/ с незалепващо покритие и падащи стени разстиламе сместа и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 мин. /пробваме с клечка за зъби за готовност/. Изваждаме, надупчваме с вилица и веднага сиропираме.
Накисваме 5 г желатин с 30 мл студена вода. Като набъбне прехвърляме върху нагревателен уред на слаб огън да се разтопи.
На водна баня, слагаме в подходящ съд 160 мл мляко с 1 с.л. захар. Разбъркваме да се разтвори захарта. След като млякото се стопли, прибавяме натрошеният черен шоколад. Продължаваме да разбъркаме енергично да се разтопи и слагаме 250 г заквасена сметана на стайна температура. С телена бъркалка разбиваме до хомогенна смес. След това добавяме желатина, разбърквайки. Сваляме от огъня и оставяме настрана да поизстине. Сместа е с гъстотата на боза, но това да не Ви притеснява. Заливаме изпеченият и сиропиран блат отгоре, като разпределяме равномерно шоколадовата смес. Оставяме в хладилник да престои 1 час. По същият начин процедираме с млечният шоколад и белият шоколад. Всеки път заливаме предният блат с ХЛАДЪК следващ и оставяме за един час в хладилник. Най отгоре може да украсите по свой избор. Видовете шоколадови блатове можете да подредите по Ваше предпочитание.
Относно добавянето на допълнително захар към шоколадовите блатове. Шоколадите са достатъчно сладки, и тези от вас които не обичат много да им сладни, могат да пропуснат захарта.
Може да си направите блат /подложка/ от бисквитена
смес, да сложите готов блат или бишкоти. Оставям на Вас този избор.
Тортата е хубаво да престои поне 12 часа в хладилник.
Добър
апетит!
Вярвам ти и още как, ама другата половина, ако ти е в повече - прати я насам и не знам дали ще повярваш, ама няма да ми се опре, дори с моментните стомахо-болежки, аха.
ОтговорИзтриванеa vmesto zakvasena smetana mojeli da slojim maskarpone
ОтговорИзтриванеОпитайте! :) При всички случаи ще се промени вкусът. Като технология на приготвянето няма да има разлика. Успех!
ИзтриванеBlagodarq
ИзтриванеЗдравейте, направих тортата, стана чудесна! Вариантът със заквасена сметана ми хареса повече от другия с течната. Благодаря за сполучливата рецепта, радвам се, че случайно попаднах на точното място!
ОтговорИзтриванеLabrex
Здравейте! И аз благодаря, че се отбихте тук!
ИзтриванеРадвам се, че Вие допаднала тортичката! Хубава вечер!
Поздрави!
Вместо бадемово брашно? Може ли да се сложи обикновено?
ОтговорИзтриванеМоже, но ще се промени вкусът на блата.
Изтриваневместо бадемово брашно ,с какво можем да замениm
ОтговорИзтриванем.
Може да смелите белени печени, несолени фастъци, лешници. Не Ви препоръчвам орехи, тъй като по трудно се комбинират с вкусът на шоколада. Или просто да увеличите грамажа на брашното, ако нямате под ръка бадемово брашно. Успех!
ИзтриванеЗдрaвейте може ли желaтинa дa се зaмени с нещо друго.
ОтговорИзтриванеАгар агар - растителен заместител на желатина
Изтриване