Продукти: 2 средноголеми тиквички – около 500 г, 3 с. л. олио
/зехтин/, 2-3 стръка пресен лук, 1 стрък чесън /само бялата част, без листата/,
1 морков, 1 резен целина , 250 г ориз,
6-7 мариновани сушени домати, 1 връзка пресен копър, 1/3 ч.л. смлян чер пипер,1
ч.л. зеленчукова подправка, 1 ч.л. сол и 3 ч.ч. вода – 600 мл .
Начин на приготвяне: Нарязвате
лукът,чесънът, морковът, целината на дребно. В дълбок тиган сгорещявате
мазнината и запържвате за 3-4 мин.нарязаните зеленчуци. После прибавяте
обелените тиквички, очистени от семето и нарязани на малки кубчета. Пържите още около 5 мин. След което слагате
почистения, измит и подсушен ориз. Пържите 1-2 мин. и наливате 600 мл топла
вода. Оставяте да заври всичко и намалявате на умерен огън. Нека си поври 5-6
мин. да набъбне оризът. Накрая слагате всички подправки, солта и нарязаните
сушени домати. Разбъквате.
Прехвърляте в огнеупорна тава.Печете в
предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 мин., докато оризът напълно
поеме водата.
Сервирайте с кисело мляко или прясно сирене. Може и
като гарнитура към печено месо.
Добър апетит!
Много обичам това ястие, много пролетно и много вкусно! :)
ОтговорИзтриванеИ аз, всичко направено с ориз, да има и зеленичко. Поздрави!
Изтриване