Продукти:
500 г нетлъсто агнешко месо, 1 морков, 2 по големи стръка пресен чесън, пресен
корен от джинджифил, колкото голям орех, 2 с.л. ароматно бяло вино, 2 бр. зелени
сладки чушки /може и червени/, 4 с.л. сусамено олио или зехтин, 3- 4 с.л. бял
соев сос, 1 с.л. доматено пюре, ¼ ч.л. смлян бял пипер, 1/3 ч.л. сол, щипка
захар, 1 с.л. сусамено семе и 100-120 мл вода.
Начин
на приготвяне: Измийте добре агнешкото месо. Нарежете го
парчета по 2-3 см . Поставете го в дълбок съд и поръсете със солта и виното.
Захлупете и оставете така за 1 час.
Нарежете чушките и моркова на ивици, единият стрък
чесън на дребно, а другият на парчета по 1.5 см . Запържете ги в 2 с.л. силно
загрята мазнина за 60 сек. и извадете. Добавете нарязаното и оцедено агнешко
месо. Пържете 5-6 мин., като бъркате постоянно. Налейте размитото с вода
доматено пюре, 1 с.л. мазнина, 2-3 с.л. соев сос, настърганият на дребно
джинджифил. Намалете огъня на умерен, разбъркайте и захлупете. Оставете да
къкри 30мин. /може да отнеме и повече време в зависимост от месото/. Бъркайте
периодично. Когато течността изври, месото е готово. Сложете 1 с.л. мазнина, 1
с.л. соев сос, поръсете с белият пипер и сусаменото семе, върнете изпържените
зеленчуци обратно при месото и бъркайте около две минути енергично с дървена
лъжица. Накрая сложете щипка захар, разбъркайте леко и отнемете от огъня.
Оставете захлупено ястието за 10 мин. и сервирайте.
Добър
апетит!
За
любителите на лютото, препоръчвам 1 мин. преди сваляне от огъня да добанят ¼ ч.л.
лют червен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар