четвъртък, 3 април 2014 г.

Пирожки със сирене

 
За тази рецепта съм използвал мотиви от руската кухня. Там пирожките се пекат във фурна, а не се пържат. Но нали сме си българи.

Продукти:  2 и 1/2  ч. ч.  брашно, 160  мл прясно мляко, 10 г  прясна мая , 15 г  краве масло, 1 с.л. захар, ¾ ч.л. сол, 1 яйце, 180 г сирене  

Олио за пържене.

Начин на приготвяне: В топло мляко сипете 1 ч.л. захар и я разбъркайте да се разствори. Добавете маята, също я разтворете.Оставете на топло да набъбне /появяват се мехурчета/. Добавете останалото топло мляко, захарта и солта. След това 2/3 от пресятото брашно. Замесете тесто, като постепенно слагата размекнатото краве масло и останалото брашно. Трябва да се получи МЕКО тесто, леко лепнещо. Оставете го в намазнен, покрит съд на топло да втаса за 40-45 мин., да удвои обемът си.Извадете и разделете на 10 части. Разточете правоъгълници. Напълнете със сирене /също разделено на 10 части/. Завийте и пържете на силен огън докато се получи тъмно златист цвят. Извадете и оцедете на готварска хартия.

Добър апетит!

 

6 коментара:

  1. Ще ги пробвам, Ванка, обезателно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Освен формата каква е разликата с най-обикновените мекици, които правим загънати със сиренце?

    ОтговорИзтриване
  3. Направих, но станаха мекици със сирене, едно време 90те години бяха съвсем други, със страхотен вкус

    ОтговорИзтриване
  4. Да, наистина е така. Просто тестото стоеше по ронливо и пирожките се получаваха с по твърда обвивка.

    ОтговорИзтриване