Продукти: 2 бр.яйца, 500 г бяло брашно, 50 г пудра захар, 40 г меко краве масло, 14 г суха мая, 2 ч.л. сол, 150 мл топло мляко, 14 мл хладка вода.
Още пудра захар за поръсване, твърд мармалад или пестил за пълнеж.
Начин на приготвяне:
С половината от топлото мляко залейте маята и оставете
за 5мин. на топло да набъбне. Пресейте брашното, омесете със солта и пудрата
захар.Направете кладенче. Добавете останалото топло мляко, маслото, водата и яйцата /на
стайна температура/ Замесете за около 10 мин. меко нелепнещо тесто. Да бъде
гладко и еластично. Ако е нужно добавете още брашно. В намазнен съд оставете
тестото, покрийте и на топло да втаса за 40 мин., да усвои обема си. Изваждате и разделяте на 12 части. Разточвате леко, пълните с мармалад или пестил
/не трябва да е рядък пълнежът/. Редите в тава застлана с готварска хартия.
Оставяте отново да втасат 40 мин. оформените кифлички. Загрейте фурната до 220C.. Печете за 10
минути. След 5-6 мин. можете да покриете
фолио отгоре да не прегорят. Изваждате и поръсвате с пудра захар.
Добър апетит!
Чудесно изглеждат, Ваньо :)
ОтговорИзтриване